Ольга Стефанішина. Джерело: onet

Україні не пропонували віддати території в обмін на вступ у НАТО, — Стефанішина

До України ніхто офіційно не звертався з пропозиціями обміняти окуповані Росією території на членство в НАТО. Але взагалі дискусії на цю тему є у деяких політичних середовищах.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю польському Onet.

"Ми знаємо, що такі дискусії велися і ведуться. Але це не є темою для обговорення з Україною. На мою думку, до нас не зверталися, бо це було б ознакою слабкості", — сказала Стефанішина.

У відповідь на запитання, чи може Україна стати членом Альянсу до перемоги, вона заявила, що ця тема є предметом постійного політичного діалогу з країнами НАТО.

"Звичайно, це дуже важко реалізувати в період повномасштабних бойових дій на українській території. І, звичайно, жодних територіальних поступок бути не може. Але, як мені розповідали деякі американські колеги, такі рішення можна ухвалити за одну ніч", — пояснила Стефанішина.

Віце-прем'єр-міністр зазначила, що політичні очікування України щодо НАТО залишаються незмінними, хоча зараз говорити про перспективи саміту 2024 року в Вашингтоні зарано.

Дискусії про обмін території на членство в НАТО: що відомо

У серпні The Wall Street Journal із посиланням на неназвані джерела повідомив, що деякі західні чиновники пропонують Україні угоду про територіальні поступки для припинення війни в обмін на вступ до НАТО.

Журналісти стверджували, що США та їхні ключові європейські союзники, зокрема, Німеччина, не хочуть допустити перемоги Росії, однак вони побоюються ризиків і витрат, які пов’язані з наданням допомоги Києву для його повної перемоги.

Нагадаємо, що 15 серпня Міністерство закордонних справ України засудило пропозиції про обговорення членства в НАТО в обмін на територіальні поступки Російській Федерації та назвало абсолютно неприйнятними ці розмови. Речник МЗС України Олег Ніколенко зазначив, що в міністерстві завжди виходили з того, що Північноатлантичний Альянс, як і наша держава, територіями не торгують.

16 серпня голова апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен попросив вибачення. Раніше він припустив, що Україна може отримати членство в Альянсі в обмін на відмову від окупованих Росією територій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 10:42