Українські дипломати віднайшли оригінальні тексти Брест-Литовського мирного договору

15 ЛИСТОПАДА 2020 11:47

Українським дипломатам та науковцям вдалося знайти у Великому Османському архіві оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) та ратифікаційної грамоти Гетьмана Павла Скоропадського.

«Ця історія почалася зі співпраці дипломатії та науки. А саме – посла України в Туреччині Андрія Сибіги, відомої вченої, голови Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірини Матяш та генерального консула України в Стамбулі Олександра Гамана, які до сторіччя українсько-османських відносин працювали над спеціальним виданням з документами епохи та фаховими коментарями», – йдеться у повідомлені МЗС .

Також зазначається, що під час роботи із цифровими каталогами Великого Османського архіву, який налічує понад 90 мільйонів (!) документів, українські дипломати знайшли інформацію про Брест-Литовський договір та одразу запросили відцифровані версії унікальної знахідки.

«Так був віднайдений оригінал ратифікаційної грамоти за підписом Гетьмана Скоропадського та оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918), в тому числі і з Османською імперією.

Всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки», – зазначається на сайті МЗС.

Фото, 15.11.2020 11:47