Університет Уппсали довів виняткову користь домашніх тварин

10 ЖОВТНЯ 2019 09:47

Як повідомляє видання Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes logo, вчені досліджували дані понад 3,8 мільйона жителів Швеції 40-85 років.

Всі вони в 2001-2012 роках перенесли інфаркт або інсульт. У деяких з них була одна або кілька собак. Виявилося, в порівнянні з тими, у кого собаки не було, у господарів собак ризик передчасної смерті з будь-яких причин знижений на 24%, ризик смерті від інфаркту - на 65%, а ризик смерті від інших серцево-судинних проблем - на 31%.

За словами дослідників, якщо власник собак після виписки з лікарні жив один, у нього ризик смерті від повторного інфаркту був на 33% нижче, ніж у людей, які опинилися в тій же ситуації, але собаки у них не було.

Проживання з партнером або дитиною і собакою давало зниження ризику смерті на 15% в порівнянні з ситуацією, коли пацієнт жив з родичами, але не мав тварин. При інсульті наявність собаки знижувало вище названі ризики на 27% і 12% відповідно.

У звіті експертів йдеться:

«Нам добре відомо, що соціальна ізоляція, депресія, відчуття самотності є потужними факторами ризику поганого стану здоров'я і передчасної смерті. Як показали попередні дослідження, господарі собак захищені від соціальної ізоляції, вони частіше і більше спілкуються з іншими людьми, ніж ті, у кого собак немає. Крім того, наявність собаки відмінно мотивує бути більш фізично активним, що теж є важливим фактором відновлення після хвороби і хорошого психічного стану».

Суспільство, 10.10.2019 09:47