Фото: росЗМІ

Уродженець Чернівців керує "вагнерівцями" в Білорусі, — ЗМІ

Засновник приватної воєнної компанії "Вагнера" Євген Пригожин 19 липня заявив, що "старшим за напрямом Білорусі" призначений боєць Сергій з позивним "Піонер". За даними розслідувачів, це Сергій Володимирович Чубко — 46-річний уродженець Чернівців.

Про це повідомляє  All Eyes On WagnerЗа даними джерела, Чубко воював у Чечні, а також разом з "вагнерівцями" брав участь у бойових діях у Сирії та Африці. Свого часу він навіть керував деякими напрямками ПВК "Вагнера".

Що відомо про Сергія Чубка, який керує "вагнерівцями" в Білорусі

Він народився в родині військового в Чернівцях, проте після розпаду Радянського Союзу чоловік одразу переїхав у російське місто Новоросійськ. У 1994 році Сергій вступив до російської армії та згодом воював у Чечні. Закінчив кар'єру в армії він у 2002 році та працювати у приватному охоронному підприємстві. Проте вже через рік він очолив комітет у справах молоді міськадміністрації. Сталося це після зміни мера Новоросійська — новий голова почав призначати на посади колишніх силовиків. А у 2005 році Чубко обійняв посаду заступника голови адміністрації Мишацького сільського округу, який підпорядковується адміністрації Новоросійська.

Зазначається, що у 2011 році Сергія Чубка хотіли позбавити російського громадянства, бо він нібито таємно має громадянство України. Вже у 2014 році Чубко створив організацію "Козаки" в Новоросійську. Відомо, що її учасники масово пішли воювати як "добровольці" після проголошення незалежності псевдореспублік Донеччини та Луганщини. Наразі невідомо, чи воював проти України особисто Сергій.

Фото: All Eyes On Wagner

26 січня 2017 року чоловік приєднався до ПВК "Вагнера" та згодом поїхав воювати в Сирію — це опосередковано доводять теги його номера. Через рік служби він вже керував військовою операцією "Вагнера" у Східній Гуті.

У 2019 році Чубко потрапив до Лівії й одразу ж став керівником штабу регіону. Згодом він знову повернувся у Росію, де працював у компанії, що займається вантажними перевезеннями. Проте вже у 2021 році чоловік повернувся в ПВК "Вагнера" — спочатку служив у Сирії, а згодом його переводять до ЦАР. Там він став начальником оперативного управління.

Згідно з інформацією джерела, у цьому регіону "вагнерівці" відзначились особливими звірствами. За даними організації ACLED, бійці "Вагнера" вбили 686 мирних жителів. Проте справжня кількість може бути більшою. Окрім цього "вагнерівці" переслідували місцеве населення, журналістів і представників гуманітарних організацій. Також вони застосовували катування і терор.

Нагадаємо, у вівторок, 25 липня, до Білорусі прибула уже 11 колона приватної військової компанії "Вагнера". В її складі вперше спостерігалися бронеавтомобілі "Щука".

Водночас аналітики Інституту вивчення війни вважають, що наслідки збройного повстання "Вагнера" для найманців та Пригожина залишаються незрозумілими, але Україна вже виграла від заколоту і може виграти ще більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2023 18:17