Фото: rfi.fr

В Індії стартує саміт G20: які теми на порядку денному

У суботу, 9 вересня, у столиці Індії Нью-Делі стартує 18-й саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід відбудеться саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Попередньо, Індія зосередилася на темі "Одна Земля, одна сім’я, одне майбутнє", головна мета якої — формування гармонійного співіснування на нашій планеті людей і всього природного розмаїття.

Водночас країна висунула шість пріоритетів для діалогу G20 цього року, серед яких:

  • зелений розвиток, кліматичне фінансування та життя;
  • прискорене, інклюзивне та стійке зростання;
  • прискорення прогресу в досягненні цілей сталого розвитку;
  • технологічна трансформація і цифрова інфраструктура;
  • багатосторонні інституції для 21-го століття, а також розвиток під керівництвом жінок.

Саміт лідерів триватиме 9-10 вересня. Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які беруть участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також відсутнім буде і оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін.  Москву представлятиме очільник МЗС Сергій Лавров.

Українське питання на саміті

Учасники саміту G20 поки що не змогли вирішити розбіжності щодо формулювання пункту підсумкової декларації щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, за даними Reuters, у 38-сторінковому проєкті параграф "геополітична ситуація" залишився порожнім. Водночас 75 інших параграфів було погоджено, зокрема, зміна клімату, криптовалюти та реформи в багатосторонніх банках розвитку.

Одне з джерел повідомило Reuters, що спільна декларація може не досягти згоди. Однак є варіант, що там будуть вказані позиції всіх членів з переліком їх погоджень та незгод.

"Ми можемо приховати розбіжності та зробити загальну заяву про те, що ми повинні мати мир і злагоду в усьому світі, щоб усі погодилися", — сказало інше джерело видання.

Ще один високопосадовець однієї з країн "двадцятки" заявив, що пункти щодо війни проти України були узгоджені країнами Заходу та направлені РФ для їхньої оцінки. Росія, за його словами, мала можливість прийняти погляди західних країн і висловити свою незгоду як частину заяви.

Водночас Україна, хоча й не отримала запрошення на зустріч у Нью-Делі попри зусилля дипломатичного відомства й Офісу Глави держави, сподівається на засудження російської агресії учасники саміту G20.

"Ми сподіваємося, що буде ухвалено сильний текст, який засудить російську агресію. Але з іншого боку, ми розуміємо: якщо Росія є учасницею процесу, тут можуть бути певні нюанси", — заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

Нагадаємо, за даними Financial Times, відмова лідера Китаю Сі Цзіньпіна їхати на саміт G20 в Індії завдасть серйозного удару по його статусу. Форум "Великої сімки" без президента КНР втратить багато можливостей врегулювати низку важливих питань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 08:42