В ООН оголосили про запуск нової кампанії по захисту дітей в умовах збройних конфліктів

03 КВІТНЯ 2019 19:50

Діти - основні жертви збройних конфліктів сучасності. Багатьох з них залучають до участі у військових діях. Вони гинуть від куль і мін. Їх викрадають і піддають жорстокому поводженню, в тому числі сексуального насильства. Така практика стала одним з методів ведення бойових дій.

Сьогодні в ООН оголосили про запуск нової глобальної кампанії, спрямованої на захист дітей, які опинились в умовах війни.

Спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктах Вірджинія Гамба заявила, що насильство по відношенню до дітей проявляється в різних формах - від вбивств, зґвалтувань до нападів на школи.

Рада Безпеки ООН в своїх резолюціях визначила шість основних грубих порушень прав дітей в ході війни, назвавши їх порушеннями гуманітарного права.

До цієї категорії злочинів були віднесені вбивства і зґвалтування дітей, їх викрадення, залучення до участі в бойових діях, використання дітей в якості секс-рабів, напад на школи і лікарні, а також перешкоджання надання гуманітарної допомоги.

Першокласники в Донецькій області захищаються від обстрілів мішками з піском. Незважаючи на зниження числа загиблих, життя на сході України не стала легше.

Вірджинія Гамба заявила, що необхідно зробити все для того, щоб покінчити з цими злочинами. У найближчі три роки в рамках нової кампанії ООН буде домагатися зміцнення співпраці з громадянським і міжнародним співтовариством в цілому в справі запобігання та припинення цих шести видів насильства щодо дітей в ході конфліктів, число яких за останню декаду потроїлася.

Представники ООН підкреслили, що всі діти заслуговують захисту, а не експлуатації. Діти повинні вчитися в школі, а не воювати.

В останні роки питання про захист дітей в умовах збройних конфліктів постійно знаходиться в центрі уваги міжнародної спільноти. Були схвалені важливі документи. Серед них Римський статут Міжнародного кримінального суду, Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у бойових діях.

В ООН був створений механізм постійного спостереження і звітності за становищем дітей в зонах збройних конфліктів. В рамках цього процесу інформація про виявлені порушення прав людини і про те, хто в них винен, своєчасно направляється робочій групі Ради Безпеки ООН.

Суспільство, 03.04.2019 19:50