В ООН шукають інноваційні методи надання допомоги внутрішнім біженцям

26 ЛЮТОГО 2020 13:03

Більше 41 млн осіб в світі - це внутрішньо переміщені особи, і їх число постійно зростає. Так називають людей, які вимушено покинули свої будинки, але знайшли притулок на території своєї країни.

Вчора в Женеві відбулася перша зустріч Групи високого рівня, яка має вивчити стан «внутрішніх біженців» та представити рекомендації щодо вирішення їх проблем, повідомляє UN.

На внутрішньо переміщених осіб не поширюються міжнародно-правові механізми захисту, а їх власні держави не завжди виявляють готовність або мають можливість надати їм допомогу. В результаті ці люди стикаються з безліччю проблем: у них немає житла, їм важко знайти роботу, влаштувати своїх дітей в школу і отримати якісне медичне обслуговування.

Багато роками тягнуть таке існування, оскільки конфлікт або будь-які інші причини не дозволяють їм повернутися в свої будинки.

Відкриваючи зустріч в Женеві, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав міжнародне співтовариство звернути увагу на положення внутрішніх переселенців і підтримати заходи для вирішення їх численних проблем.

Як було оголошено в кінці минулого року, співголовами групи стали колишній Верховний представник Євросоюзу Федеріка Могеріні, Дональд Каберука, екс-президент Африканського банку розвитку і нинішній голова Ради Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

До складу Групи увійшли експерти, представники урядів, громадських організацій та приватного сектору. Вони вивчать ситуацію, пов'язану з внутрішніми переміщеннями, і представлять Генеральному секретарю ООН пропозиції щодо захисту людей, що опинилися в такому становищі.

«Я переконаний, що Групі вдасться розробити нові ідеї для запобігання внутрішніх переміщень, захисту цих людей і надання їм допомоги», - підкреслив Генеральний секретар в своєму виступі.

Фредеріка Могенірі нагадала про тяжке становище переселенців в Сирії, країнах Африки, ДРК і Ємені. «Ця проблема потребує негайного вирішення, - зазначила вона. - Ми спробуємо впоратися з цим нелегким завданням і знайти нові підходи».

Як пояснив Дональд Каберука, експерти вивчать глибинні соціальні та економічні причини переселення. «В їх числі - злидні, нерівність, маргіналізація окремих груп населення, екологічні проблеми та питання, пов'язані з держуправлінням», - сказав він. За його словами, щоб запропонувати ефективні рішення всіх цих проблем, необхідно також проаналізувати наслідки внутрішніх переміщень для різних спільнот і самих країн.

Протягом року Група проведе чотири засідання в Женеві, а також численні регіональні зустрічі. Очікується, що в лютому наступного року вона представить свої рекомендації Генеральному секретарю ООН.

Суспільство, 26.02.2020 13:03