В ООН закликали уряди визнати право людини на гідне житло

12 ЛИПНЯ 2018 13:33

До 2030 року в світі буде понад 700 міст з населенням понад мільйон чоловік. Якщо не вжити необхідних заходів, це може призвести до зростання рівня бідності, злочинності, забруднення атмосфери і розповсюдження хвороб. Всі ці проблеми пов'язані з життям в хрущобах.   

Про це заявила Виконавчий директор Програми ООН по населених пунктах Маймун Мохт Шаріф представляючи нову доповідь на полях Політичного форуму високого рівня зі сталого розвитку, передає UN.  

«Урбанізація - один з найважливіших питань сталого розвитку, - підкреслила вона. - Міста - це майданчики, де всі цілі можуть бути інтегровані для пошуку всеосяжних підходів по боротьбі з убогістю, маргіналізацією, зміною клімату і протистояння іншим ризикам ».  

За її словами, жодна держава в світі не домоглося статусу країни з середнім рівнем доходу без урбанізації та забезпечення 70 відсотків ВВП за рахунок міських господарств. У доповіді йдеться про те, що відсоток населення, що живе в хрущобах, скорочується, однак, з огляду на загальне число людей, що живуть в таких районах збільшилася з 807 млн в 2000 році до 883 млн - в 2014. При цьому адекватне житло стає все менш доступним, особливо в країнах Африки.  

Тим часом, жодна країна не зможе досягти Цілей сталого розвитку, не забезпечивши своїх громадян гідним, безпечним і доступним житлом. Про це заявила Спеціальний доповідач ООН по праву на житло Лейлані Фархі, виступаючи на Політичному форумі високого рівня зі сталого розвитку.  

За словами спецдоповідача, житлове питання залишається однією з головних проблем міських господарств. Сьогодні половина населення планети - близько 3,5 млрд осіб - живе в містах.   

«В ході своїх поїздок як на півночі, так і на півдні я бачила людей, що живуть в повній темряві, без електрики і без води, - зазначила Фархі. - Я бачила дітей, який грають на смітнику. Я бачила інвалідів, замкнених в своїх будинках немов в'язні». Як зазначила експерт, у багатьох містах вона була свідком, як бездомні люди змушені спати на вулиці.  

Спецдоповідач вважає, що Цілі сталого розвитку можна досягти, тільки визнавши право людини на гідне житло. На її думку, це не повинно бути питанням політики або комерційних інтересів представників приватного сектора.  

За словами Лейлані Фархі, стратегія в області забезпечення житлом повинна в першу чергу враховувати положення найуразливіших груп населення і бути спрямована на викорінення безпритульності. Вона заявила про необхідність створення незалежних моніторингових механізмів з відстеження вжитих заходів і забезпечення підзвітності урядів. Спецдоповідач також закликала уряди чітко визначити обов'язки приватних компаній і контролювати функціонування ринку житла.  

Сьогодні на полях форуму влади Нью-Йорка заявили про свою прихильність досягненню Цілей сталого розвитку. Найбільше місто США буде добровільно звітувати ООН про успіхи у виконанні Порядку денного на період до 2030 року. Зокрема, за останній час мегаполісу, в якому розташована штаб-квартира ООН, вдалося істотно поліпшити якість повітря і води, створити нові робочі місця, підвищити заробітну плату і в три рази збільшити число дітей, які отримують безоплатну дошкільну освіту. Більш того, мер Нью-Йорка офіційно оголосив 11 липня Днем Глобальних цілей. 

 

Світ, 12.07.2018 13:33