В ООН закликають активніше пересідати на велосипеди

02 ЧЕРВНЯ 2018 09:30

Велосипед - це надійний, екологічно чистий вид транспорту, який грає важливу роль в скороченні емісій парникових газів. Ті, хто регулярно крутить педалі, захищають себе від серцево-судинних захворювань. Ці переваги велосипедного транспорту привернули увагу членів Генеральної Асамблеї, які постановили кожний рік 3 червня відзначати Всесвітній день велосипеда. У цьому році він відзначається вперше. 

Резолюція про проголошення 3 червня Всесвітнім днем ​​велосипеда була прийнята Генеральною Асамблеєю за ініціативою Туркменістану. Її співавторами, в числі інших, виступили Росія, Білорусь і Таджикистан.

«Як не дивно, цього найпопулярнішого, економічному, доступному і дуже важливого для здоров'я виду транспорту ніколи приділяли належної уваги. І ось ми вирішили запропонувати таку резолюцію», - розповіла в інтерв'ю Службі новин ООН Постійний представник Туркменістану при ООН Аксолтан Атаева. 

Велосипеди не виробляють викидів парникових газів в атмосферу і не підвищують рівень вуличного шуму. Чим більше на вулицях велосипедів і чим менше машин, тим нижча ймовірність дорожніх аварій.

В Європейському регіоні ВООЗ в результаті забруднення атмосферного повітря транспортом, щорічно гине майже 500 тисяч осіб.

Дорожньо-транспортні пригоди забирають 90 тисяч життів на рік. Від надмірного впливу вуличного шуму страждають майже 70 мільйонів чоловік.

Члени Генасамблеї закликали всі держави сприяти популяризації велосипедів, підкресливши, що це просте в управлінні, доступне за ціною, надійне, екологічно чистий засіб пересування допомагає зміцнювати фізичне і психічне здоров'я.

Експерти ООН закликають всі країни світу брати приклад з Данії, однією з найбільш «велосипедних» країн у світі. Близько 50 відсотків учнів і працюючих жителів Копенгагена добираються до місця навчання або роботи на велосипеді.

Суспільство, 02.06.2018 09:30