Фото: соцмережі

В Україні підвищують тариф на воду: де і на скільки зросте ціна

В Україні з першого липня підвищують тариф на централізоване водопостачання та водовідведенняНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла відповідне рішення.

Про це повідомили під час засідання НКРЕКП.

З 1 липня тариф на воду зросте в середньому на 32% залежно від водоканалу. Також відомо, що підвищення вартості водопостачання відбудеться у два етапи — 1 липня та 1 вересня. Комісія пояснила підвищення тарифів тим, що останнім часом збільшились витрати на електроенергію, було підвищено заробітну плату, подорожчали реагенти для очищення води.

"Рішення передбачає збільшення платіжки на воду і водовідведення для середньостатистичної сім'ї на близько 60 гривень. Тобто це не занадто висока цифра, але цим ми забезпечимо належну роботу водоканалів і наявність води у крані належної якості", — розповів член комісії Руслан Кайдаш.

У НКРЕКП розповіли, що тарифи буде піднято для 34 підприємств, серед яких є "Київводоканал". У столиці тариф на воду збільшиться на 10,75 гривні (з ПДВ).

Для киян з 1 липня вартість одного кубометра води в цілому обійдеться в 41,136 грн/м³:

  • централізоване водопостачання 22,884 грн/м³ з ПДВ;
  • централізоване водовідведення 18,252 грн/м³ з ПДВ.

Для жителів Одеси вартість води зросте з 35,15 до 44,86 грн/м³, у Вінниці — з 25,62 до 47,75 грн/м³, у Дніпрі — з 31,36 до 38,79 грн/м³, в Ужгороді — 54,57 грн/м³.

А ось у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях тарифе не змінюватимуть.

Нагадаємо, в Україні за рік зросла вартість комунальних послуг. У середньому підняття цін з 2022 року склала 4%. Найбільше здорожчав тариф на ремонт та утримання житла — на 20,6%.

Також повідомлялося, що в українців з'явилась можливість продавати електроенергію власної генерації. Відповідне рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Влада вважає, що таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії. Воно спрямоване на розвиток розподіленої генерації й забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.06.2023 20:49