Фото: BBC

Закликав знищити українців до останнього: суд займеться справою російського пропагандиста Дугіна

Український суд розглядатиме справу, що стосується російського пропагандиста Олександра Дугіна. Він публічно закликав знищити Україну та усіх її мешканців. 

Про це повідомили у прес-службі Офісу генерального прокурора.

"Розслідуванням встановлено, що обвинувачений публічно закликав та розповсюджував матеріали із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, розпалював національну ворожнечу. Він також розповсюджував матеріали з публічними закликами до геноциду українського народу", — йдеться у повідомленні.

В ОГП розповіли, що упродовж року Дугін поширював у соцмережах заклики "освободить" всю Україну та створити із Росією "Новое Государство, настоящую Империю, с миссией и Духом, православное Царство".

Пропагандист публікував таку інформацію, зокрема, у забороненій в Україні соцмережі "Вконтакте", де активно пропагував ескалацію війни в Україні.

"Крім того, підозрюваний розповсюджував публікації із закликами знищити Україну та її мешканців до останнього, наносити ракетні удари по містам України, зокрема центру Києва", — кажуть в ОГП.

Хто такий Олександр Дугін

Олександр Дугін називає себе російським філософом. Він не обіймає жодних офіційних посад, однак активно просуває наративи про те, що Росія має забрати свої історичні території та відгородитись від Заходу. І, на думку світових медіа, Дугін має великий вплив на російського президента Володимира Путіна.

І сам Олександр Дугін, і його дочка Дарʼя, наполягали на вторгненні Росії в Україну задовго до початку війни. 

20 серпня 2022 року у Підмосковʼї дочка Олександра Дугіна загинула. Авто Land Cruiser Prado, в якому вона перебувала, вибухнуло. Пізніше соратник Дугіна Петро Лундстер стверджував, що у цьому автомобілі мав перебувати сам Олександр Дугін.

Через два дні після смерті Дугіної російські правоохоронці знайшли у справі начебто український слід. Натомість Україна заперечує будь-який стосунок до смерті дочки російського пропагандиста.

Нагадаємо, у січні 2023 року президент України Володимир Зеленський увів санкції проти російських діячів культури та пропагандистів. Усього у переліку 119 осіб, серед них і Олександр Дугін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 15:46