Фото: TrueUA

В Україні запрацювала програма компенсації за пошкоджене житло "єВідновлення" (відео)

У застосунку "Дія" запрацювала нова послуга "єВідновлення". Українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву й отримати грошову допомогу на ремонт житла.

Про це повідомили в Мінцифри.

У міністерстві відзначили, що з березня 2022 року в "Дію" надійшло понад 373 тисяч повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно українців. Послуга "єВідновлення" дозволить через "Дію" отримати кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку. Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витрати на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. 

Як отримати допомогу за програмою "єВідновлення"

1. Повідомити про пошкоджене майно у застосунку "Дія". Якщо вже зробили це раніше, повторно не потрібно.

2. Відкрити спеціалізований рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми. Зробити це можна в банківському застосунку, фізичному відділенні чи в процесі подання заяви в застосунку "Дія".

3. Заповнити заяву на допомогу через застосунок "Дія". Там потрібно вказати пільгову категорію, контактні дані та рахунок для виплати, а також чи робили ремонт.

4. "Дія" автоматично сформує заяву, яку потрібно перевірити та відправити в обробку. 

"Після обробки заяви місцева влада надішле комісію, яка проведе обстеження пошкодженого майна, зафіксує руйнування та визначить суму компенсації. Після перевірки рішення внесуть у Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна. Потім ви отримаєте підтвердження та кошти на картку "єВідновлення". Їх потрібно використати протягом 12 місяців з дня отримання", — пояснюють у Мінцифри. 

Детальніше про "єВідновлення", умови участі та обмеження можна почитати за посиланням: https://erecovery.diia.gov.ua/


Фото: Мінцифри

Нагадаємо, вже у травні 2023 року українці отримають перші компенсації за зруйноване та пошкоджене під час війни житло. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Нардепка Олена Шуляк повідомляла, що житловий сертифікат можна буде використати й на придбання житла на вторинному ринку або для інвестиції на первинному ринку. Держава передбачила в цьому випадку максимальну зручність для людей, щоби вони обрали саме той варіант, який для них є найзручнішим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.05.2023 10:37