Вадим Черниш: Росія має потужні системи для впливу на Україну

10 ЛИСТОПАДА 2018 11:12

В столиці завершилася дводенна міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» де під час п’ятої сесії «Інформаційна війна. Традиційні цінності як зброя?» виступив Міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

Він звернув увагу присутніх на те, що операції з впливу, які зараз проводяться в Україні, вони вже проводяться давно, вони відточуються, але вони зараз мають в Україні особливе значення через виборчу компанію, яка в Україні проходить.

«Я хочу сказати, що перед тим, як впливати на будь-яку країну, на будь-яке суспільство, росіяни або РФ напрацювала цілу низку моделей вивчення ситуації в цільовій країні або в цільовому суспільстві», – зазначив Міністр.

Також він підкреслив, що у Російські Федерації є дуже потужні системи, які націлені на вивчення простору у цільовому суспільстві.

«Практично кожне силове відомство і адміністрація президента РФ має подібний продукт, який використовує для вивчення ситуації. Але в середині країни, вони використовують для того, щоби потушити пожар або зменшити напругу. І ця модель на зовні застосовується зовсім в іншому напрямку, щоби викликати дестабілізацію», – наголосив Вадим Черниш.

Крім того Вадим Черниш сказав, що у росіян були такі системи як Медіалогія, яку використовувала адміністрація президента РФ.

«Це російська Медіалогія. Не хочу їх рекламувати, але цей продукт використовували. Зараз використовується так звана «Катюша»  і т.д. Тобто ви маєте інформацію, аналізуєте простір і телебачення, і радіо і соціальні медіа. І таким чином маєте можливість деактувати проблему, виявити проблему, – сказав Вадим Черниш. – Далі що робиться у цьому випадку. Інформація обробляється спеціальним чином і повертається в цільовий простір. І потім включаються додаткові механізми підсилення, циркулювання відповідних повідомлень. А це може бути за рахунок втручання в алгоритми, використання інформації, яка була раніше зібрана. Це може і під час виборів використовуватися. І таким чином здійснюється відповідний вплив».

Політика, 10.11.2018 11:12