Ван Дейк виграє у Мессі «Золотий м'яч». І вже зрозуміло, кому дістанеться приз в 2020 році

17 ЛИПНЯ 2019 21:00

Три роки тому «Золотий м'яч» віддали журналістам - тепер саме вони вирішують, хто стане кращим гравцем Європи.

Здавалося б, адекватний крок: репортери повинні слідкувати купу ігор, тому проголосують об'єктивно. Явний крок вперед у порівнянні з попередньою формулою, коли тріумфатора визначали тренери і капітани збірних, а вся інтрига полягала в вибору «Мессі або Роналду».

Журналісти все змінили. У них є зрозуміла місія - створити сенсацію, розкрутити нову фігуру, випустити щось фантастично свіже і небанальне, повідомляє Euro Sport.

Правда, спочатку Кріштіану Роналду не давав медійників ні шансу: в 2016-м і 2017-го португалець виступав настільки круто, що прокатати його повз призу могли тільки каталонські газети, але ніяк не France Football.

Зате як тільки Кріш крапельку здав, в топ моментально вивели Модріча, абсолютного антипода Роналду. Лука не такий красивий, не такий рельєфний, не такий результативний, зате до непристойності розумний, самовідданий і командний - ідеальний гравець для того, щоб знову привернути увагу до «Золотого м'яча».

Журналісти розкішно впоралися з дебютної місією: прикінчили втомили епоху двох геніїв і посадили на трон носатого хорвата, який на початку 2018 роки не увійшов би навіть в десятку ймовірних претендентів на приз. Але в 2019-м такий фокус вже не прокотить - потрібно придумувати ще більш яскравий інфо-привід. На щастя, він з'явився сам собою.

Увечері 1 травня Лео Мессі був головним фаворитом «Золотого м'яча»: аргентинець якраз приборкав «Ліверпуль», виграв з «Барсою» Ла Лігу і впевнено йшов до іспанської «трійці».

За наступні два місяці ситуація повністю перевернулася. Спочатку Ліонель катастрофічно прикро втратив два трофея з трьох, а потім оскандалився на Кубку Америки. Його збірна знову трагічно злила чашку, а він взяв нетипову і дивну для себе роль опозиціонера, але нічого не добився - плювати на розмови про корупцію, коли трофей все одно забрала Бразилія.

Тепер у журналістів і букмекерів інший фаворит - Вірджіл ван Дейк. Він і отримає «Золотий м'яч» - це можна зафіксувати вже зараз. По-перше, голландець виграв з «Ліверпулем» Лігу чемпіонів, а приз стабільно вручається на підставі першого півріччя - все, що відбувається після середини липня, нікого не турбує. По-друге, Ван Дейк - дійсно крутий захисник, можливо, навіть найкращий у світі. По-третє і найголовніше, титул Вірджіла - грандіозне свято для преси.

Якщо рік тому репортери холоднокровно розібралися з Лео і Кришом, то зараз заголовки будуть іншими: «Захисник виграв «Золотий м'яч» вперше за 13 років».

З'явиться привід згадати Фабіо Каннаваро і легендарну збірну Італії (шикарний трафік), а заодно переказати читачам біографію Ван Дейка - їм же явно цікаво, що це за хлопець з хвостом і чому його визнали найкращим на континенті. Продати аудиторії цю історію елементарно - вже точно легше, ніж придумувати черговий візит про перемогу Лео або Кріша. Легкий трафік, легкі гроші, всі задоволені.

Поступово «Золотий м'яч» перетворюється в типову премію «Відкриття року», але в цьому немає нічого страшного - так навіть веселіше.

Сумно інше: занадто очевидно, кого журналісти виберуть в 2020 році. Судячи з закономірності, після хавбека і захисника найпрестижнішу статуетку обов'язково забере воротар. Пора нарешті знайти спадкоємця Яшина і перервати гегемонію польових гравців - це найпростіший спосіб знову змусити людей обговорювати саму переоціненої індивідуальну нагороду у футболі.

Спорт, 17.07.2019 21:00