Фото: depositphotos

Важлива прикмета чи вигадка: чи можна справляти весілля у високосний рік

2024 рік — високосний, а тому закохані пари, які вірять у прикмети, відкладають своє одруження. Адже, за давніми традиціями, весілля у цей рік справляти не можна.

У цьому матеріалі детальніше розповімо про особливості цього року та чи варто брати шлюб у 2024 році.

Особливості високосного року

Високосний рік був введений Юлієм Цезарем для того, щоб виправити неточність календаря. Так, Земля робить повний оберт навколо Сонця за 365 днів і шість годин, а календар складається з 365 днів. За чотири роки між астрономічними та календарними роками накопичується ціла доба розбіжностей. Тому раз на чотири роки до лютого додають один зайвий день, чим компенсують різницю. Такий рік називається високосним. 

Весілля у високосний рік: чи можна одружуватися та виходити заміж

Одне з головних забобонів про високосні роки полягає в тому, що у високосний рік не можна святкувати весілля. Такий шлюб, імовірно, буде нещасливим. Забобонні люди вважають, що в такий рік краще не одружуватися. За давніми прикметами, високосний рік пов’язують з нещастями, містикою та небезпекою.

Походження прикмет про нещастя у шлюбі, укладеному у високосний рік — невідоме. Проте за часів Київської Русі високосний рік вважали щасливим, бо тоді наречена могла самостійно вибрати, за кого хоче вийти заміж.

Прикмети про весілля у високосний рік

Прикмети про весілля у високосний рік, в які досі вірять люди, такі:

  • Весілля у високосний рік може принести бідність та нещастя.
  • Розлучення протягом трьох років подружнього життя.
  • Зради або сварки у сімейному житті.

Проте є і хороші прикмети про весілля у високосний рік. Дехто вважає, що для того, щоб оминути лихо, потрібно влаштувати скромне весілля, а у взуття нареченої покласти монети.

Варто зазначити, що вірити у прикмети чи ні — справа кожної пари. Наукового підтвердження цим прикметам чи забобонам немає, а отже це не більше ніж людська вигадка, яка набула поширення. 

Нагадаємо, за перші шість місяців поточного року українці взяли на 17% менше шлюбів, ніж торік. Натомість розлучень побільшало на третину. За статистикою аналітиків "Опендатабот", з січня по червень 2023 року в Україні було зареєстровано 86 028 шлюбів, коли у відповідний період торік було зафіксовано 103 903 нових родин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.01.2024 07:30