Вчені назвали депресію причиною понад 20 небезпечних захворювань

07 ВЕРЕСНЯ 2019 18:14

Так зване великий депресивний розлад є генетичною причиною 22 різних захворювань, в тому числі ішемічної хвороби серця, астми, езофагіту, гастроентериту і розладами сечовидільної системи.

До такого висновку прийшли вчені Австралійського центру точного охорони здоров'я при Університеті Південної Австралії, повідомляється на сайті установи.

У своєму дослідженні вони вивчили дані 337 536 жителів, чиї дані зберігаються в британському біобанк, і за допомогою генетичного аналізу (MR-PheWAS-аналіз) перевірили зв'язок між депресією і 925 захворюваннями. Більш ніж в 20 випадках вона виявилася очевидною.

Щоб зменшити наслідки цього небезпечного психологічного стану, вчені радять приділити особливу увагу харчуванню і в цілому вести здоровий спосіб життя.

Зауважимо, що в деяких випадках ускладнення з шлунково-кишковим трактом були обумовлені побічними ефектами від ліків, які використовуються для лікування депресії, чого цілком можна було уникнути, якби лікарі більш глибоко розуміли зв'язок між різними захворюваннями.

Тому ж медикам, які діагностували у пацієнтів депресію, варто направляти їх на інші дослідження, щоб вчасно виявити супутні проблеми.

Комплексний підхід, вважають вчені, дозволить швидше вивести людину з психологічної ями.

Повністю з результатами дослідження можна ознайомитися в статті, опублікованій в журналі Molecular Psychiatry.

Суспільство, 07.09.2019 18:14