Фото: 24 канал

Вчені пояснили, чому насправді виникають землетруси

Вчені стверджують, що на рух земних плит впливає конвекція тепла і гірських порід в мантії Землі. Дослідники виявили новий шар розплавленої породи під земною корою, який може впливати на землетруси.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience.

За даними вчених, розплавлений шар розташований приблизно у 160 км від поверхні та є частиною астеносфери. Це важливо для тектоніки плит, оскільки утворюється відносно м'яка межа, яка дозволяє тектонічним плитам рухатися крізь мантію.

Попри це, розплавлений шар, ймовірно, не має помітного впливу на потік мантійних порід. Натомість, на думку вчених, їхнє відкриття підтверджує, що конвекція тепла та гірських порід у мантії має переважний вплив на рух плит.

"Коли ми думаємо про те, що щось плавиться, ми інтуїтивно думаємо, що розплав повинен відігравати велику роль у в'язкості матеріалу. Але ми виявили, що навіть там, де частка розплаву досить висока, його вплив на потік мантії дуже незначний", — розповів один із дослідників.

Відтак, вплив на рух плит переважно надає конвекція тепла й гірських порід в мантії. Попри те, що надра Землі в основному тверді, протягом тривалого часу скелі можуть зміщуватися й текти, як мед.

Вчені переконують — те, що розплавлений шар не впливає на тектоніку плит, означає, що однієї складної змінної для комп'ютерних моделей Землі стане менше. Тож, дослідження допомогло позбутися помилкової теорії виникнення землетрусів.

"Ця робота важлива, оскільки розуміння властивостей астеносфери та причин її нагрівання є основоположним для розуміння тектоніки плит", — наголосила співавтор дослідження сейсмолог та професор Університету Брауна Карен Фішер.

Нагадаємо, у морському порту міста Іскендерун (провінція Хатай), що на півдні країни, спалахнула масштабна пожежа в перекинутих підземними поштовхами металевих контейнерах. Це сталося після землетрусів 6 лютого із центром у Кахраманмараші, який торкнувся 10 провінцій Туреччині.

Станом на ранок 8 лютого відомого про 7 900 загиблих унаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії.

Суспільство, 08.02.2023 15:05