Вчені створили металеве покриття, що знищує бактерії

15 ГРУДНЯ 2017 10:17

Команда дослідників з Технологічного інституту Джорджії за допомогою процесу електрохімічного травлення створила на поверхні сплаву з нержавіючої сталі нано-структуровані покриття (текстура з крихітних виступаючих шипів), що вбиває бактерії, при цьому не завдаючи шкоди клітинам ссавців.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на PUBS  

Якщо випробування даної технології підтвердять її ефективність, не виключено, що подібним покриттям в майбутньому будуть захищати медичні прилади, а також обладнання для харчової промисловості.  

Одержаний мета-матеріал, за словами вчених, вимагає додаткового вивчення і всебічних випробувань в різних умовах.   

Але одне ясно абсолютно точно вже зараз: мікроскопічні металеві шипи здатні проколювати бактеріальні мембрани, тим самим вбиваючи шкідливі бактерії. При цьому людина може абсолютно спокійно доторкатися до цієї поверхні, не завдаючи своєму організму ніякої шкоди, адже його клітини на порядок більше розміром, ніж клітини бактерій.   

Крім антибактеріальних властивостей нано-структурована металева поверхня також покращує корозійну стійкість.  

«Подібна обробка металевих поверхонь володіє неймовірно величезним потенціалом. Адже на сьогоднішній день нержавіюча сталь використовується в самих різних областях. Раніше ми використовували найрізноманітніші покриття і напилення для того, щоб боротися з бактеріями. Але рано чи пізно подібна плівка стоншується і сходить нанівець. Тепер же ми навчилися модифікувати поверхню самої сталі, і це покриття залишиться з матеріалом назавжди », - міркує Джулія Чемпіон, професор бімолекулярної інженерії в Технологічному інституті Джорджії.  

Гострі металеві шипи, витравлюють на поверхні металу, не перевищують 25 нанометрів у висоту і під електронним мікроскопом нагадують гірську гряду. Нове захисне покриття в ході перших тестів знищило як всіх грам-негативних, так і грам-позитивних бактерій.   

Тестування проводилося на прикладі Escherichia coli і Staphylococcus aureus. При цьому лабораторна миша ніякого дискомфорту від контакту з модифікованою поверхнею не відчула.   

Це наводить на думку про те, що подібне покриття можна наносити також на медичні імплантати, що імплантуються в тіла людей і тварин. 

 

Технології, 15.12.2017 10:17