Фото: Science Alert

Вчені знайшли на дні Середземного моря доісторичну дорогу (фото, відео)

Археологи виявили на дні Середземного моря залишки дороги, якій понад сім тисяч років. Вона була захована під шарами морського бруду поблизу південного узбережжя Хорватії.

Про це повідомляє Science Alert. Вчені вказують, що знахідка, зроблена на затонулому неолітичному городищі Соліні, могла колись пов'язувати стародавнє поселення хварської культури з нині ізольованим островом Корчула.

"Колись штучний острів, давнє місце Соліні, було виявлено у 2021 році археологом Мате Парикою із Задарського університету в Хорватії, коли він аналізував супутникові знімки акваторії навколо Корчули. Виявивши щось, що, на його думку, могло бути створене руками людини на дні океану, Парика та його колега пірнули на розвідку. На глибині від 4 до 5 метрів (від 13 до 16 футів) у Середземноморському Адріатичному морі вони виявили кам'яні стіни, які, можливо, колись були частиною стародавнього поселення. Земля, де він був побудований, була відокремлена від основного острова вузькою смугою землі", — зазначають науковці.

стародавня дорога

Фото: Science Alert

Сам Мате Парико вказував у 2021 році, що цей район, на відміну від більшої частини Середземного моря, захищений від великих хвиль, оскільки багато островів омивають узбережжя.

"Це, безумовно, допомогло зберегти це місце від природного руйнування", — наголошував дослідник.

Видання вказує, що нещодавно відкрита доісторична дорога була захищена від потужних хвиль упродовж тисячоліть, у тому числі завдяки цим островам. Прохід завширшки близько 4 метрів був побудований із ретельно складених кам'яних плит. Сьогодні він покритий товстим шаром бруду, що не дивно для стану підводної споруди. Дослідники вважають, що хварська культура епохи неоліту, яка колись населяла східну Адріатику, побудувала нині затоплене поселення Соліні та стародавній прохід, що з'єднував острови. За допомогою радіовуглецевого аналізу деревини, яка збереглася, було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 роком до н.е.

Важливість цієї знахідки, пояснюють науковці у тому, що вона, як і останки скелетів, артефакти, комп'ютерне моделювання генетичних патернів, роблять свій внесок у наші знання про людей епохи неоліту. Оскільки острівні поселення епохи неоліту зустрічаються не так часто, це дає уявлення того, як наші предки могли пристосовуватися до різних середовищ і будувати дороги між ними.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, як їм вдалося дізнатися про вік Землі. Відомо, що планеті приблизно 4,54 мільярда років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 12.05.2023 04:31