Вчені з'ясували, чому з віком люди набирають вагу

12 ВЕРЕСНЯ 2019 13:44

Вчені з Каролінського інституту в Швеції і Ліонського університету у Франції після 13 років спостережень за 54 чоловіками і жінками прийшли до висновку, що люди з віком набирають вагу через особливості організму, в якому просто сповільнюється швидкість виведення ліпідів.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Medicine, а коротко про неї розповідається на сайті Каролінського інституту. Молекулярні біологи протягом 13 років тримали під наглядом 54 чоловіки і жінки, які стали учасниками експерименту.

Вони стежили за тим, як в організмах цих людей відбувається ліпідний обмін в жировій тканині. До сих пір питання про те, чи є цей процес постійним протягом усього життя, залишалося відкритим.

Нове дослідження дає на нього відповідь. Ліпіди - це велика група органічних сполук, що включає жири і жироподібні речовини.

У всіх випробовуваних, незалежно від того, набрали вони вагу або схудли за минулий час, було відзначено зниження ліпідного обміну в жировій тканині.

Тобто у них знизилася швидкість, з якою ліпіди видаляються з жирової тканини. Компенсувати зниження швидкості можна за рахунок зниження обсягу споживаних калорій, що теж довело дослідження.

Вчені підрахували, що ті хто урізали в своєму раціоні кількість калорій, в середньому набирали вагу на 20 відсотків від початкової ваги. Тобто люди набирають вагу просто тому, що у них знижується швидкість ліпідного обміну.

Дослідники також спостерігали за 41 жінкою, яка перенесла баріатричні операції. Аналіз показав, що у них зростала швидкість ліпідного обміну, що дозволяло їм протягом чотирьох-семи років після операції утримувати вагу на одному рівні або навіть знижувати її.

«Отримані результати вперше вказують на те, що процеси, що відбуваються в нашій жировій тканині, регулюють зміну маси тіла в процесі старіння таким способом, який не залежить від інших факторів, - каже співавтор дослідження Пітер Арнер. - Наше відкриття допоможе створити нові способи лікування ожиріння».

Попередні дослідження показали, що одним з кращих способів прискорити ліпідний оборот в жировій тканині є заняття спортом. Нове дослідження підтвердило і цю гіпотезу.

Суспільство, 12.09.2019 13:44