Верховний комісар ООН з прав людини вимагає провести розслідування порушень в Кашмірі

15 ЧЕРВНЯ 2018 12:52

Протягом десятиліть по обидва боки демаркаційної лінії в Кашмірі відбуваються серйозні порушення, які призвели до загибелі великої кількості людей.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Верховний комісар ООН з прав людини, представляючи першу доповідь про ситуацію в Кашмірі, закликав провести міжнародне розслідування того, що відбувається на найвищому рівні.  

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн заявив, що конфлікт навколо спірної території на кордоні Індії та Пакистану носить політичний характер, і тому важкі страждання мільйонів людей залишаються «в тіні» - при «повній безкарності сил безпеки».   

Аль-Хусейн має намір звернутися до Ради ООН з прав людини з проханням провести незалежне розслідування.  

У доповіді Управління ООН з прав людини - першомудокументі, присвяченому ситуації в Кашмірі, - мова йде про застосування «надмірної сили» військовими в індійському штаті Джамму і в Кашмірі, а також про численні порушення, що здійснюються в частині Кашміру, що знаходиться під контролем Пакистану.  

У першому випадку автори доповіді повідомляють, що сили безпеки Індії застосували надмірну силу проти демонстрантів, які протестують проти вбивства лідера однієї з збройних груп.   

В результаті дій силовиків з середини 2016 року по квітень нинішнього загинули 145 осіб. Причому потерпілі не можуть домогтися правосуддя, оскільки, згідно з доповіддю, спеціальний закон фактично гарантує «імунітет»: майже за 30 років дії закону не було жодного випадку порушення кримінального переслідування.   

Така безкарність не дозволяє провести розслідування примусових зникнень, наголошують правозахисники ООН. Як приклади вони посилаються на повідомлення про виявлені масові поховання і зґвалтування солдатами 23 жінок.  

Що стосується пакистанської частини Кашміру, то порушення, які здійснюються там, мають «зовсім інший масштаб і характер», - стверджують автори доповіді і описують обмеження на свободу вираження та обмеження права на мирні зібрання.   

Їх турбує, що занадто широке визначення тероризму обертається тим, що в рамках антитерористичного законодавства за ґрати потрапляють сотні людей.  

Верховний комісар з прав людини підкреслив, що будь-яке політичне рішення, що стосується цієї спірної території, має включати умову, зупинити порочне коло насильства і покінчити з безкарністю як за минулі, так і нинішні порушення правил усіма сторонами.

 

Світ, 15.06.2018 12:52