Від азовської кризи до воєнного стану: всі подробиці

04 ГРУДНЯ 2018 13:21

У зв'язку з ескалацією конфлікту в Азовському морі, обстрілом та захопленням агресором в районі Керченської протоки українських військових кораблів у десяти українських областях запроваджено воєнний стан.

ЯК ЦЕ БУЛО?

Росія вдалась до відкритої агресії 25 листопада. Того дня кораблі Військово-морських сил ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполя.

Про намір здійснювати перехід російську сторону заздалегідь було поінформовано відповідно до усіх міжнародних норм. Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ вдалися до відверто агресивних дій проти кораблів ВМС ЗС України. Так, сторожовий корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом було відкрито вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки і захоплено спецназом РФ. Через російську агресію в Азовському морі поранено шістьох українських військовослужбовців.

У ніч на 26 листопада відбулося екстрене засідання воєнного кабінету та Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглянули питання запровадження воєнного стану в Україні.

«У нас була ретельна дискусія Воєнного кабінету. Воєнний кабінет звернувся до мене з пропозицією винести на засідання Ради національної безпеки і оборони одну пропозицію – це підготовка рішення про запровадження воєнного стану і звернення до Верховної ради України для того, щоб вона, завтра по можливості, і відповідні консультації з Головою ВРУ вже проведені, розглянула проект рішення на своєму позачерговому засіданні», - повідомив Президент.

Напад російських військових на кораблі Військово-Морських Сил України було розцінено як акт воєнної агресії. РНБО визначила за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройної агресії та гарантування національної безпеки через посилення загроз державній незалежності та територіальній цілісності України. З’єднання і частини ЗСУ приведено в повну бойову готовність.

26 листопада відбулося позачергове засідання Верховної Ради України, у якому взяв участь Президент України. Виступаючи на ньому, Петро Порошенко зазначив, що володіє повною інформацією щодо загрози нашій державі. Президент закликав об’єднати зусилля, щоб прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який буде застосований винятково у випадку наземної російської воєнної агресії. Він поінформував народних обранців, що виніс на розгляд новий проект Указу, в якому термін дії воєнного стану скорочено до 30 діб.

Окрім того, новим Указом воєнний стан запроваджується винятково в областях, розташованих вздовж кордону з Росією, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і узбережжя Чорного і Азовського морів – саме там, де може бути завдано удар – це Вінницька, Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська області, а також внутрішні води Азово-Керченської акваторії.

Верховна Рада ухвалила закон «Про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». За прийняття відповідного рішення з поправками, які озвучив під стенограму Президент України, проголосували 276 народних депутатів.

За словами Верховного Головнокомандувача, з усіх опцій, які надає закон «Про правовий режим воєнного стану», до Указу «Про введення воєнного стану» увійшли лише ті, які стосуються військових заходів, що у разі вторгнення дозволять якнайшвидше відреагувати та мобілізувати всі ресурси. В ньому не передбачено жодних заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян, впровадженням цензури.

ЯК ВІДРЕАГУВАЛА МІЖНАРОДНА СПІЛЬНОТА?

НАТО, Євросоюз, Європейська рада, Ради Європи закликали Росію до деескалації конфлікту та стриманості в Азовському морі. Міжнародні організації наголосили на необхідності дотримання договору між Україною та Росією щодо Азовського моря, закликали російську владу звільнити затриманих моряків.

Міжнародна спільнота виразила повну підтримку суверенітету України та її територіальну цілісність, включаючи її навігаційні права в її територіальних водах.

Також країни, чорноморського регіону, Туреччина, Румунія, Грузія висловили своє занепокоєння обстрілом українських суден в Азовському морі

Туреччина закликала уникати кроків, які можуть поставити під загрозу регіональний мир і стабільність, поважати міжнародне право і уникати ескалації напруженості, проявивши здоровий глузд і стриманість.

Румунія глибоко стурбована подіями в Азовському морі і Керченській протоці. Румунія виразила повну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України і її права використовувати свої територіальні води.

В підтримку позиції України та засудження дій РФ виступили зовнішньополітичні відомства Німеччини, Польщі, Латвії, Литва, Естонії, Швеції, Канади, Данії, Норвегії, Австралії, Великобританії, Чехії, Норвегії, Молдови.

Також ряд міжнародних політиків засудили дії РФ, закликаючи її поважати територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України. Зокрема з такими заявами виступили: Генсек НАТО, заступник постпреда Польщі в ООН, глава МЗС Канади, Генсек ООН, Голова МЗС Німеччини, заступник постійного представника Франції в ООН Анна Гоген.

Варто виокремити заяву Президент Естонії Керсті Кальюлайд, яка рішуче засудила напад Росії на українські кораблі в Азовському морі поблизу Керченської протоки, назвавши цю подію «війною в Європі». В свою чергу Міністерство закордонних справ Естонії викликало до себе посла Росії при вказаній країні. В естонському дипвідомстві заявили, що Росія повинна гарантувати свободу навігації судам України та інших країн у Керченській протоці й Азовському морі відповідно до міжнародного права.

Крім того, осторонь не залишилися Глави МЗС країн G7: «Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Високого представника Європейського Союзу висловлюємо нашу найбільшу стурбованість діями Росії проти України в Керченській протоці і навколишніх водах, які небезпечно підняли напругу. Немає жодних підстав для того, щоб Росія використовувала військову силу проти українських кораблів і військовослужбовців», — йдеться в заяві.

«Ми закликаємо Росію звільнити затримані екіпажі та судна та утримуватися від перешкоджання законного проходу через Керченську протоку», — заявили міністри.

«Ми, G7, ще раз підтверджуємо, що ми не визнаємо та ніколи не визнаємо незаконну анексію Росії Кримського півострова, і ми знову підтверджуємо нашу неухильну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України», – сказано в заяві.

ЯК ВІДБРЕХАЛАСЯ РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ?

Президент Російської Федерації  зробив офіційну: «Що стосується інциденту в Чорному морі, то це провокація, безумовно. Провокація, яка організована чинною владою, думаю, і чинним президентом напередодні президентських виборів в Україні в березні наступного року. Рейтинг чинного президента знаходиться десь на п'ятій сходинці, у нього є шанси не пройти навіть до другого туру, тому потрібно щось робити, щоб ситуацію загострити і створити непереборні перешкоди для його конкурентів, перш за все з опозиції»

Також Президент РФ прокоментував, чому були взяті в полон українські моряки: «Що сталося зараз? Не відповідали взагалі на запити нашої (ред. РФ) прикордонної служби, ввійшли в наші територіальні води, які такими були навіть до приєднання Криму до РФ, тобто в тому місці, де ці територіальні води були завжди саме як російські територіальні води, не відповідаючи на запити наших прикордонників почали рухатися до цього мосту. На пропозицію стати на стоянку не реагували, на пропозицію взяти лоцмана навіть після порушення державного кордону – мовчання, нічого не відповідали».

В принципі від Російської Федерації нічого іншого ніхто не очікував, вони одні невинні, а весь світ проти них.

Наша команда буде ретельно і надалі стежити за ситуацією та інформувати вас.

Політика, 04.12.2018 13:21