Від Нью-Йорка до Лісабона: захист океанів і їх ресурсів

06 ЛЮТОГО 2020 22:07

Стан морських і прибережних екосистем стрімко погіршується, в основному, в результаті забруднення океанів, надмірної експлуатації ресурсів і глобального потепління.

Безліч видів флори і фауни в океані зникають небаченими темпами. Ці та інші проблеми обговорять учасники Конференції по океанах, яка пройде 2-6 червня в Лісабоні. У середу на цьому тижні в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку відбулося підготовче засідання.

Вісім тим Лісабонської конференції

Сьогодні представники держав обговорили і фактично схвалили пропозиції Генерального секретаря ООН провести в рамках конференції обговорення на восьми напрямках:

  • боротьба з забрудненням морського середовища;
  • раціональне використання, збереження та відновлення морських і прибережних екосистем;
  • мінімізація проблеми закисання океану;
  • забезпечення сталого рибальства;
  • сприяння розвитку економік, які залежать від океану, зокрема, малих острівних держав, що розвиваються і найменш розвинених країн;
  • розвиток науки і морських технологій, їх передача бідним країнам;
  • поліпшення роботи щодо збереження та раціонального використання морських ресурсів;
  • значення захисту океанів для здійснення Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року. 

 

Говорячи про першу темі - боротьбі з забрудненням морського середовища - експерти ООН нагадують, що найнебезпечнішим і поширеним «забруднювачем» океанів є пластик, на який припадає приблизно 60-80 відсотків усього морського сміття.

З 1980 року обсяг пластика в океанах збільшився десятикратно. За оцінками, щорічно в океани потрапляє вісім мільйонів тон безхазяйних пластикових відходів. У міру збільшення обсягу міжнародної торгівлі зростає також ризик забруднення моря в результаті судноплавної діяльності.

Все це вкупі з глобальним потеплінням і надмірною експлуатацією обертається різким погіршенням стану морських і прибережних екосистем.

Так званий «Індекс живої планети» показує, що з 1970 року кількість морських видів флори і фауни скоротилося на 35 відсотків.

Генеральний секретар ООН в доповіді, направленому учасникам підготовчої сесії, нагадав, що глобальне потепління, яке є результатом діяльності людини, обертається серйозними наслідками для екосистем і людей: рівень моря піднімається, а океан стає більш теплим, більш кислим і менш продуктивним. Третина рибних запасів в даний час піддається надмірної експлуатації. Втрачена половина всіх живих коралів.

 Від потепління і закисання океанів страждають і екосистеми прибережних зон, в тому числі від проникнення в джерела прісної води солоних вод і від підйому рівня моря.

Суспільство, 06.02.2020 22:07