Фото: соцмережі

Відчує не лише Україна: еколог розповіла про глобальні наслідки підриву Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня російські загарбники підірвали Каховську гідроелектростанцію, внаслідок чого на Півдні України затопило чимало населених пунктів, загинули люди та тварини.

Еколог, голова громадської природоохоронної організації "Всеукраїнська екологічна ліга", радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко вказує, що наслідки цієї катастрофи будуть відчутними не лише для України, а й усього світу, пише "Апостроф".

Експерт пояснює, що наслідки підриву ГЕС можна поділити на дві частини: перше — це глобальні, які торкнуться не лише України, а насамперед країни Чорноморського регіону. Зокрема, йдеться про кліматичні зміни, адже плесо води площею понад 2 тисячі кв. км, яке формувало локальний клімат у регіоні, зникає. За словами Тетяни Тимочко, внаслідок катастрофи на ГЕС відбудуться "дуже суттєві зміни у кліматичному сенсі".

"Науковці вже про це говорять. Але ще потрібно проводити низку досліджень на цю тему", — наголошує експерт.

По-друге, додає вона, відбувається переміщення масиву води в акваторію солоного Чорного моря. Це спровокує опріснення прибережної смуги і, як наслідок, — удар по морських екосистемах. Тимочко назвала це злочином проти людства.

"Тому, що є чимало країн, де кожна тонна прісної води на вагу золота, а тут кубокілометри прісної води потрапляють у море. Тобто це злочин планетарного масштабу", — зауважила еколог й додає: найгірше те, що вода потрапляє у море забрудненою.

Зрештою, це серйозний удар по світовій продовольчій безпеці, бо значна частина ґрунтів буде втрачена.

"Страшно уявити рівень цього забруднення від побутових відходів, хімічних речовин, будівель, трупів тварин, не кажучи вже про те, що мули Каховського моря були насичені важкими металами, неочищеними викидами промислових підприємств, які роками осідали на дно. Плюс глибоко в мулах Каховського моря були шари і радіоактивного забруднення. Це все зноситься тепер у Чорне море і наслідки відчують на собі всі країни Чорноморського басейну. Навіть Середземне море відчує на собі наслідки цієї катастрофи", — зазначила Тимочко.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині, у Мар’янському, стався масовий мор риби. Це спричинило стрімке обміління Каховського водосховища через підрив ГЕС. Також повідомлялося, що внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна може втратити багато унікальних червонокнижних видів рослин та тварин. Їх відновлення під загрозою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2023 06:31