Фото: Defence Express

Відсоток збільшився майже удвічі: скільки ракет перехоплює українська ППО

У перші місяці війни Україна перехоплювала близько 50% російських ракет. Сьогодні ця цифра наближається до 90% в країні та 100% у столиці.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, завдяки західній зброї та досвіду протиповітряна оборона України досягла значних успіхів за останні 14 місяців, рятуючи інфраструктуру та життя та не даючи Росії досягти переваги в повітрі. 

Як пише ВВС, із 28 квітня 2023 року Росія випустила по Україні 67 ракет і 114 безпілотників. ППО не змогла збити лише сім ракет і 11 безпілотників. Водночас по Києву не влучила жодна повітряна ціль.

Командир бригади командування протиповітряної оборони "Центр" — полковник із позивним "Граніт" повідомив, що в перші місяці Україна перехоплювала близько половини російських ракет. У звіті CSIS йдеться про те, що цифра насправді могла бути набагато нижчою.

"Завдяки надходженню нових систем протиповітряної оборони західного виробництва в жовтні та листопаді, а також зростанню кваліфікації українських батарей Україна повідомила про перехоплення близько 80% російських крилатих ракет до грудня. Станом на травень 2023 року цифра наближається до 90%", — пише видання.

Зазначається, що двома ключовими системами, які використовувала Україна з початку війни, були радянські системи великої дальності С-300 і системи середньої дальності "Бук". Згодом на озброєння ЗСУ передали батареї IRIS-T з Німеччини та NASAMS зі США та Норвегії. Окрім цього, Україна має тепер європейські системи SAMP/T, американські ракети HAWK та батареї Patriot.

Нагадаємо, протиповітряна оборона України не може одразу перехоплювати всі російські ракети та дрони. На це є дві причини: дуже велика лінія фронту та необхідність постійного переміщення систем ППО, аби їх не вразив ворог.

Додамо, 9 травня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,2 мільярда доларів. Він спрямований на зміцнення протиповітряної оборони, оскільки Росія останнім часом посилила атаки безпілотниками та ракетами.

Раніше Пентагон визначив три найголовніші напрямки оборонної допомоги для нашої держави. Там зазначали, що на сьогодні Україна потребує систем для протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.05.2023 12:50