Відставка міністрів: бути чи не бути?

15 СІЧНЯ 2020 11:12

Вже наприкінці 2019 року у навколополітичному середовищі активно почали мусуватися чутки про, нібито, відставку після Нового року низки міністрів та навіть прем’єра Олексія Гончарука. З-поміж інших звучали прізвища міністра економічного розвитку Тимофія Милованова, міністерки освіти та науки України Ганни Новосад, міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької, очільника митної служби Максима Нефьодова.

Чутки посилися на початку року, коли у ЗМІ з офіційних декларацій потрапила інформація про заробітні плати чиновників, які останні нарахували собі наприкінці року у вигляді премій і не тільки. Найбільше відзначився керівник Укрпошти Ігор Смілянський – рівень його заробітної плати складає 2 млн грн на місяць. Сума захмарна, якщо порівнювати навіть з зарплатами очільників Нафтогазу – близько півмільйона на місяць.

«Зарплатний скандал» відбувся на тлі іранського, що суттєво посилило суспільний негатив для команди президента. Подейкують, що беззуба позиція в оцінці трагедії з літаком МАУ керівництва держави і Зеленського зокрема неприємно здивувала західних партнерів України та мала неабиякий резонанс і в українському суспільстві.

Логічно, що на тлі зниження рейтингу Зеленського, а значить – і усієї провладної команди, потрібні швидкі та дієві кроки, які б змогли відновити втрачені позиції довіри. Найкраще в такій ситуації спрацьовує гучна відставка або резонансне затримання. Але на тлі алогічної справи «вбивць Шеремета» та зростаючих протестних настроїв навіть затримання Порошенка принесло б Зеленському лише негативні бали. Залишається Кабінет Міністрів ефективність якого викликає виключно скептичні сумніви.      

За наявною інформацією, на початку тижня в ОПУ провели широку нараду де фактично заслухали звіт прем’єр-міністра Олексія Гончарука та ще деяких посадовців. Доповіді та презентації звучали оптимістичні і по логіці – президент мав би ще додатково виписати премію усім міністрам без виключення, але ні. Подейкують, що Володимир Зеленський залишився незадоволений результатами, оскільки, як і раніше – ситуація в країні змінюється лише на папері, а ростуть – животи та премії в чиновників.

Та змінювати когось із членів кабміну на Банковій також не поспішають. Причина проста та банальна – просто не має на кого. В успіх команди Зеленського вірить все менше спеціалістів, які б, гіпотетично, могли взяти на себе відповідальність за певний напрям роботи. Таким чином дієвих шляхів підняття падаючого рейтингу та адекватних для цього адміністративних рішень в команді президента наразі не має.

Але це зовсім не значить, що відставок не буде. Якщо інші шляхи виправлення ситуації знайти не вдасться – перші відставки побачимо вже наприкінці лютого – у березні. І прізвище першої жертви, швидше за все, жодного значення не матиме.

Як повідомляв TrueUA, США посилюють позиції в Середземному морі для протистояння Туреччині та Росії.

Політика, 15.01.2020 11:12