Фото ілюстративне. Джерело: argumentua

Війна в Україні є потужною причиною для розширення та покращення Євросоюзу, — The Economist

У четвер, 5 жовтня, в іспанській Гранаді відбудеться саміт Євросоюзу. Його головна тема — перспективи майбутнього розширення. Європейські лідери мають прискорити входження України до ЄС, щоби запобігти зростанню російського впливу.

Про це йдеться у статті The Economist. Її автори визнають, що це складне завдання. Зараз, окрім України, статус кандидата мають іще шість країн — Албанія, Туреччина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Молдова.

"Розширення стало найуспішнішою політикою Євросоюзу. Адже такі грандіозні проекти, як євро, єдиний ринок і регулювання технологічних гігантів вийшли за межі Франції та Німеччини та залучили Фінляндію, Грецію, Словаччину й Іспанію. Уявіть собі, наскільки менш активним був би ЄС у допомозі Україні, якби до нього не входили чотири країни, які межують із зоною бойових дій. Подальше розширення може збільшити геополітичну силу Європи", — зазначили в The Economist.

У матеріалі закликали не затягувати з цим процесом, але водночас звернули увагу на ризики, які він несе. Проте набагато більше небезпеки від тих, хто хоче дестабілізувати континент, розпочинаючи з російського Володимира Путіна.

Три тверді зобов'язання для Євросоюзу

Тому, на думку аналітиків, Євросоюз має взяти на себе три тверді зобов’язання. Перше — це чіткий месидж кандидатам: поки вони проводять реформи, необхідні для того, щоб бути гідними членами, в них є великі шанси на повноправне членство в ЄС, а не підвішене становище.

"Друге зобов’язання полягає в тому, що власні внутрішні реформи ЄС не повинні затримувати вступ тих, хто готовий приєднатися. Тому союз має переосмислити свою внутрішню роботу: більший ЄС не буде кращим, якщо він опиниться в безвиході. Допуск бідніших членів призведе до переміщення коштів розвитку в інші регіони. Але ЄС не повинен тримати двері зачиненими, поки він наводить порядок у власному домі", — йдеться в статті.

Останнім імперативом її автори назвали уроки на минулих розширеннях. Більшість країн, які проводять реформи, щоби потрапити до ЄС, залишаються на правильному шляху, стають вільнішими й успішнішими. Але дехто пішов погано: зокрема, Угорщина та Польща порушили норми ЄС, які вони підписали.

Якщо ЄС хоче ризикнути на новачках із хитким досвідом управління, у нього мають бути механізми покарання за погану поведінку, наголосили в матеріалі.

"Якщо Європа має вважатися силою у світі, вона повинна показати, що вона здатна діяти. Затримка розширення через те, що його надто складно здійснити, послабить континент. Не в останню чергу, якщо за агресією Росії завтра прийде американський ізоляціонізм. Якими би жахливими не були обставини війни, вони створили поштовх для створення ЄС, який є одночасно більшим і кращим. Європа повинна знайти спосіб його побудувати", — підсумували аналітики The  Economist.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.​
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин.

Нагадаємо, що, за інформацією журналістів "Радіо Свобода", Єврокомісія у жовтні рекомендуватиме розпочати переговори щодо вступу України в ЄС. Для початку будуть рекомендації для України та Молдови розпочати переговори про вступ до ЄС, а для Грузії — надати статус кандидата.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2023 13:51