Військові конфлікти: 900 дітей війни стали жертвами зґвалтувань

28 ЧЕРВНЯ 2018 14:00

У 2017 році понад 10 тисяч дітей загинули або отримали каліцтва під час збройних конфліктів по всьому світу. Понад вісім тисяч дівчат і юнаків були завербовані до лав збройних груп. Близько 900 дітей війни стали жертвами зґвалтувань. Про це йдеться в новій доповіді Генерального секретаря ООН про становище дітей в умовах конфліктів.

Сьогодні Антоніу Гутерріш оприлюднив доповідь, який містить «чорні списки» збройних груп і урядів, причетних до грубих порушень прав дітей, нападам на школи і лікарні. У них внесені 57 недержавних збройних груп і урядових сил.

«У доповіді детально описані жахливі випадки насильства проти дітей. У ньому йдеться про те, що в багатьох випадках сторони конфлікту не приймають ніяких заходів щодо захисту найбільш вразливих людей від наслідків війни», - заявила Спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питання про становище дітей в ході збройних конфліктів Вірджинія Гамба, презентуючи нову доповідь на брифінгу у Нью Йорку.

У ньому мова йде про становище дітей в 20 конфліктних зонах. в період з січня по грудень 2017 року зареєстроване 21-тисяча випадків порушень прав дітей - це на шість тисяч більше, ніж в 2016 році.

Майже третина злочинів - на совісті урядових армій. У документі описуються правопорушення в Демократичній Республіці Конго, Центральноафриканській Республіці, Ємені, М'янмі, Нігерії, Сирії та Південному Судані.

Автори дослідження повідомляють, що за рік було абсолютно 1100 нападів на школи і лікарні і зареєстровано 2 500 випадків викрадень малолітніх.

Діти гинуть під час бомбардувань, від куль і протипіхотних мін. Дітей-солдат нерідко використовують в якості терористів-смертників.

В цілому в минулому році в ході збройних конфліктів по всьому світу було вбито або покалічено більше 10 тисяч дітей. Майже третина всіх жертв - 3179 - доводиться на Афганістан. Значно зросла кількість постраждалих дітей в Іраку і М'янмі. Як і в попередні роки, безліч дітей гине в Сирії.

«Чи можуть хлопчики та дівчатка уникнути жорстокості війни, коли їх будинки або школи стають об'єктами холоднокровних нападів, коли під вогнем виявляються приміщення, традиційно службовці укриттями?», - задалася питанням Вірджинія Гамба.

Вона додала, що описані в доповіді злочину свідчать про явну зневагу міжнародним правом з боку учасників конфлікту.

У документі представлені рекомендації щодо поліпшення становища дітей в умовах військових дій і описані зусилля ООН на цьому напрямку. Зокрема, повідомляється, що в минулому році понад 10 тисяч дітей були звільнені зі збройних лав і брали участь в програмах реабілітації.

Світ, 28.06.2018 14:00