Фото: Генштаб ЗСУ

Військові припустили, як росіяни підготували другу й третю лінію оборони на Півдні

Збройні сили України прорвали першу лінію оборони ворога Півдні країни й продовжують просуватися вперед. Хоч на другій лінії оборони російських окупантів щільність мінних полів менша, ніж на першій, вона може містити мережу підземних лабіринтів.

Таке припущення зробив спікер об'єднаного прес-центру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що ця друга оборонна лінія противника досить потужна, адже російські загарбники окопувалися понад рік. Штупун вважає хибною думку, що ця лінія є слабшою, ніж перша.

Військовий зауважив, що хоч щільність мінних полів там менша, проте їхня кількість "теж досить велика". На думку представника Сил оборони Таврійського напрямку, Збройним силам України може зіграти на руку те, що траншеї, окопи та перекриття противника будуть не такі міцні.

Прорив оборони РФ

Про прорив першої лінії оборони ворога на Півдні України першим офіційно повідомив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" в інтерв'ю іноземним журналістам минулого тижня. Він зазначив, що низка підготовлених оборонних позицій РФ безпосередньо попереду і південніше руху Сил оборони України може бути менш складною для військ ЗСУ. Всередині серпня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний сказав офіційним особам США, що Сили оборони перебувають на порозі прориву.

Водночас аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) звертали увагу, що серія прорваних російських оборонних позицій є системою взаємопов'язаних траншів і бліндажів окупантів, що охороняються протитанковими ровами та щільними мінними полями. В ISW вважають, що росіяни навряд чи проводили таку ж складну підготовку на другій та третій лінії, особливо щодо щільності мінних полів.

Голова розвідцентру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг вважає, що в останні тижні Збройні сили України бойовими діями в Запорізькій області, у напрямку Роботине та Вербове, змогли виснажити окупантів.

Нагадаємо, керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк розповідала, що у Запорізькій області загарбники провели фортифікаційне обладнання зайнятих позицій та встановили мінно-вибухові загородження. Проте цим вони допомогли ЗСУ, адже самі досить часто підриваються на власних мінах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 03:23