Генерал Олександр Тарнавський. Фото: militarymediacenter

ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян Півдні, — Тарнавський

Російські окупанти витратили 60% свого часу та ресурсів на зведення першої лінії оборони і лише по 20% — на другу та третю. Українські захисники прорвали першу лінію, продовжують наступати та закріплюються на деокупованих територіях.

Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський в інтерв'ю The Observer.

"На мою думку, росіяни вважали, що українці не прорвуться через цю (першу) лінію оборони. Вони готувалися понад рік. Вони зробили все, щоб ця ділянка була добре підготовлена", — пояснив він.

Військовий додав, що українські захисники вже вийшли на позиції між першою і другою оборонними лініями. У центрі наступу ЗСУ завершують знищення ворожих підрозділів, які прикривають відхід російських військ за їхню другу лінію оборони.

Тарнавський наголосив, що контрнаступ стримувало побудоване росіянами величезне мінне поле. За ним російські війська "просто стояли й чекали на українську армію", підбиваючи українську техніку.

"Як тільки там (на першій лінії оборони) з'являлася будь-яка техніка, росіяни одразу починали її обстрілювати і знищувати. Тому розмінування проводилося тільки піхотою і тільки вночі", — наголосив він.

Тепер, за його словами, коли українські захисники подолали цей мінний бар'єр, окупанти змушені маневрувати й передислоковувати свої сили, а також підтягувати резерви з Росії. Тарнавський певен, що рано чи пізно у росіян забракне сил, що дозволить захисникам наступати швидше. Тепер, коли мінне поле прорвано, росіяни втратили значну частину своєї переваги.

"Існує дуже велика різниця між першою і другою лінією оборони", — сказав Тарнавський.

Він пояснив, що друга лінія не так добре побудована, тому українці можуть використовувати свою техніку, хоча там все ще є мінні поля.

"Чим ближче до перемоги, тим важче. Чому? Тому що, на жаль, ми втрачаємо найсильніших і найкращих. Тому зараз ми маємо сконцентруватися на певних напрямках і довести справу до кінця. Як би нам усім не було важко", — сказав Тарнавський.

Нагадаємо, на данними видання The New York Times, російська армія намагається будь-якими засобами зупинити контрнаступ ЗСУ у Запорізькій області, а тому змінила тактику — тепер ворог підпалює свої мінні поля. Росіяни заливають легкозаймистою речовиною території, де розташовані мінні поля, а при спробах розмінування скидають з дронів гранати, "викликаючи море вогню та вибухів".

Також військові Російської Федерації розгорнули "резервну армію" у Луганській області. Частина окупантів з цього напрямку передислокувалися зупиняти український контрнаступ на Півдні України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 00:50