Вінета Кляйне: Нам важливо навчитися відрізняти маніпуляцію від інформування, правду – від вимислу

31 БЕРЕЗНЯ 2021 09:38

Гібридна війна, гібридна агресія – ми постійно про це чуємо з усіх медіа. Про основні ознаки такої агресії і як вберегтися від зовнішнього інформаційного впливу простим громадянам, в інтерв’ю TrueUA, розповіла очільниця Центру інформації та документації НАТО, Вінета Кляйне.

«Гібридна агресія – це комплекс військових і невійськових заходів, направлених на досягнення конкретної стратегічної мети. Вона включає в себе і економічний тиск, і кібератаки, інші приховані та відкриті форми і методи впливу.  Ефективна протидія, знову ж таки, полягає у вмінні відрізнити маніпуляцію від інформування, правду – від вимислу», – зазначила Вінета.

Також наголосила, що підвищення стійкості та протидія гібридним загрозам є важливими сферами у співробітництві між НАТО та Україною.  Саме тому у 2017 році було започатковано Платформу Україна-НАТО з протидії гібридній війні. 

«Ця Платформа сприяє реалізації спільних проектів між країнами-членами Альянсу і Україною у таких питаннях як кризове управління, стратегічні комунікації і підвищення стійкості України. Наприклад, в рамках цієї Платформи, минулого року компанія «Інтерньюз-Україна» проводила серію тренінгів з медіа грамотності для журналістів. І я дуже рада, що цього року цю практику ми не лише продовжили, а й навіть розширили. Цьогоріч у тренінгах також беруть участь і журналісти, і працівники державних установ», – сказала очільниця Центру інформації та документації НАТО.

Також у ході інтерв’ю, вона наголосила, перевірка фактів стала необхідністю в сучасному світі і стає все більш важливою у цифровому вимірі, у якому ми зараз живемо: «Усі повідомлення НАТО засновані на фактах. Правда – це наша зброя і найбільш ефективний спосіб протидіяти дезінформації». 

Події, 31.03.2021 09:38