Влада КНР не терпить інакомислення

04 ЧЕРВНЯ 2019 12:34

«Однопартійна система Китаю не терпить інакодумства і порушує права людини всякий раз, коли це служить її інтересам», - йдеться в заяві держсекретаря США Майкла Помпео, опублікованому з нагоди 30-ої річниці подій на пекінській площі Тяньаньмень.

«Надії США на побудову в Китаї відкритого і толерантного суспільства не виправдалися», - додає Помпео. Він закликав китайську владу опублікувати імена загиблих і зниклих без вести в ході акцій протесту. За словами держсекретаря США, цей крок довів би, що комуністична партія Китаю готова дотримуватися прав людини.

Пекін висловив невдоволення у зв'язку з публікацією цієї заяви. Китайське посольство у Вашингтоні дало відповідь: «Американська сторона діяла в силу забобонів і зарозумілості».

Китайська влада назвала заяву Помпео «втручанням у внутрішні справи країни і оскверненням внутрішньої і зовнішньої політики КНР». Пекін також спростував слова Помпео про те, що в Китаї не дотримуються права людини.

Напередодні в Китаї заявили, що придушення студентських акцій на площі Тяньаньмень було «правильним рішенням», оскільки ці події могли привести до політичного хаосу, повідомляє The Guardian.

Нагадаємо, що Хвилювання спалахнули в Пекіні 15 квітня 1989 року. 4 червня китайська армія за допомогою танків придушила виступи студентів, які вимагали демократичних реформ.

У західних ЗМІ неодноразово повідомлялося про те, що весь цей час в Китаї піддаються цензурі всі згадки про події, які відбулися на площі Тяньаньмень.

Світ, 04.06.2019 12:34