«Вони хочуть судити демократію»

13 ЛЮТОГО 2019 09:59

У Барселоні та інших містах Каталонії - стихійні акції протесту проти суду над політиками, які  організовували референдум про незалежність регіону.

Перше засідання відбулося в Мадриді у вівторок. Очікується, що слухання триватимуть мінімум три місяці, судове рішення очікується не раніше літа.

«Вони хочуть судити тих, хто організував референдум 1-го жовтня, в умовах, які серйозно порушують фундаментальні громадянські та політичні права. Це означає, що вони хочуть судити демократію», - каже учасниця мітингу.

На лаві підсудних - 12 осіб, колишніх членів уряду і парламенту автономії. Самий високопоставлений з них - віце-прем'єр Оріол Жункерас.

Прокуратура звинувачує їх в підбурюванні до бунту і розтраті державних коштів на референдум, і вимагає для підсудних 25 років в'язниці, повідомляє Euro News.

Референдум про незалежність Каталонії відбувся 1-го жовтня 2017 року в умовах жорсткої протидії поліції. Мадрид вважав незаконним сам факт організації такого волевиявлення. 27-го жовтня каталонський парламент прийняв декларацію про незалежність, після чого проти керівників автономії і були заведені кримінальні справи.

Деякі політики, включаючи екс-главу автономії Карлеса Пучдемона, втекли з країни.

Світ, 13.02.2019 09:59