«Все завдяки салу». Як вийшло, що 4 діючих чемпіона світу з боксу - українці!!!

09 ГРУДНЯ 2018 12:06

Василь Ломаченко, Олександр Усик, Олександр Гвоздик і Артем Далакян продовжують справу братів Кличко.

 

У грудні Україна зміцнила позиції в боксерській тусовці - Олександр Гвоздик здобув пояс WBC в напівважкій вазі, відправивши Адоніса Стівенсона в лікарню, а Василь Ломаченко в об'єднавчому бою преміг Хосе Педрасу.

Українських боксерів поважають по всій планеті. Навіть в Англії. І навіть футболісти «Вест Хему»: «Хлопці дуже люблять бокс, часто запитують мене про наших: Кличко, Ломаченко, Усик. Розповідаю їм, що знаю», - Андрій Ярмоленко просвіщає партнерів про успіхи співвітчизників, повідомляє Euro Sport.

За версією авторитетного журналу The Ring, який видається вже 96 років, найуспішніший представник України - легкоатлет Василь Ломаченко. Видання становить список кращих боксерів світу незалежно від вагової категорії, і Ломаченко зараз в ньому на першому місці - так високо українці ще ніколи не забиралися. Безмежний потенціал Василя кидався в очі з перших професійних поєдинків: чемпіонський пояс підкорився йому вже в третьому бою.

Олександр Усик розташувався в рейтингу на четвертій позиції, але в першій важкій вазі він король. Непереможений боєць - абсолютний чемпіон світу в своїй категорії. Усик володіє поясами найпрестижніших версій: WBA, WBC, WBO і IBF.

Артем Далакян і Гвоздик взяли поки по одному поясу, але більш титуловані товариші мотивують на розвиток успіху. Наприклад, в чемпіонському бою проти Стівенсона за Гвоздика у рингу вболівали і Ломаченко, і Усик.

«Приємно, що вони були зі мною. Підтримували: «Саня, зроби справу і найголовніше - зроби її добре», - братська підтримка завжди додає сил.

Всі четверо не так давно відзначили 30-річні ювілеї і виросли на успіхи братів Кличків - титули Віталія та Володимира виразно виступили рушійною силою. Може здатися, що чотири чемпіони одного покоління в різних вагових категоріях - це явна заслуга системи підготовки в Україні, але самі бійці з цим не згодні.

«Кличко тренувався у німецького тренера, коли перейшов у професіонали і переїхав до Німеччини. Хочу вас засмутити, але української школи боксу сьогодні не існує», - впевнений Ломаченко.

Василя всьому навчив батько Анатолій. При цьому Ломаченко-старший зібрав ще й найуспішнішу олімпійську збірну в історії України - на Іграх 2012 року в Лондоні його син і Усик взяли золото, Денис Беринчик завоював срібло, а Тарас Шелестюк та Гвоздик - бронзу.

Секрет тренерського успіху криється в унікальній методиці підготовки, тренування не мають нічого спільного з рутиною. Анатолій Миколайович кілька разів змушував Усика і Ломаченка перепливати лиман в шторм - вісім пекельних кілометрів дистанції тренували витривалість і зміцнили психологію.

Усик згоден з Ломаченко-молодшим і теж вважає, що конвеєр талантів не заслуга системи: «Української школи боксу дійсно немає. У нас немає спеціалізованого центру, який готував би маленьких боксерів. Хлопці тренуються в регіонах, в яких щось не зовсім обладнаних клубах, підвальних приміщеннях. У тому ж Казахстані держава виховує боксерів, вкладає в них гроші. Навчання, харчування, форма - якщо ти показуєш результат, тобі це дають. В нас такого нажаль немає». Коли 15-річний Олександр вперше прийшов в боксерську секцію, його взагалі не хотіли зараховувати через вік.

Егіс Клімас, менеджер Усика і Ломаченка, передбачає, що успіх українських бійців ще попереду: «Хлопці знають чого хочуть, сильно розвинена дисципліна. Можливо, це від сала. З ними ніхто не хоче боксувати». Натуральний продукт і ніякого шахрайства.

Гвоздик відновлюється після бою зі Стівенсоном і в найближчі місяці навряд чи подарує шоу. З Ломаченко та ж історія. Василь не сумнівається тільки в одному: битися з Менні Пакьяо він не буде, тому що не хоче самостверджуватися за рахунок пенсіонера. Усик може перейти в суперважку вагу і замахнутися на американця Ентоні Джошуа - за інформацією промоутера Тайсона Ф'юрі Френка Уорен, бійня трапиться 13 квітня.

Але один топ-поєдинок трапиться вже скоро: 15, грудня Артем Далакян буде вдруге захищати пояс WBA в бою з Грегоріо Леброном.

«Мені дочка старша говорить: «Тату, а чому ти приходиш додому після бою і на тобі немає жодного синця? Ти що, взагалі не боксуєш?» - титули - це добре, але Далакяну головне багато не пропустити, щоб не засмутити дитини.

Спорт, 09.12.2018 12:06