Втрату ваги назвали небезпечною для літніх жінок

04 ВЕРЕСНЯ 2018 19:31

Американські вчені виявили, що помірне зниження ваги може мати негативні наслідки для літніх жінок. У статті, опублікованій в Journal of the American Geriatrics Society, йдеться, що серед літніх жінок, які протягом 20 років втрачали дев'ять і більше кілограмів ваги, ризик смерті був на 74 відсотки вище, а ризик перелому стегна і загального погіршення фізичного стану - вище у кілька разів.

Зазвичай в медичних дослідженнях зниження ваги розглядають тільки з позитивного боку: як ефективний засіб профілактики ожиріння і супутніх хвороб (діабету другого типу і серцево-судинних захворювань). При цьому такі дослідження рідко враховують вік учасників, хоча окремі роботи говорять, що ризик розвитку, наприклад, хвороб серця і судин сильно не знижується при втраті ваги в літньому віці.

Перевірити припущення, що для літніх людей схуднення може бути не корисним, а навпаки - шкідливим вирішили вчені під керівництвом Ерін Леблан (Erin LeBlanc) з Центру дослідження здоров'я Kaiser Permanente (Каліфорнія). У їх дослідженні взяли участь 1323 жінки, середній вік на початок спостереження яких становив 68 років. Вчені зібрали інформацію про здоров'я учасниць, їх фізичної активності, індекс маси тіла, вазі, споживанні алкоголю і тютюну. Протягом 20 років вчені вісім разів оновлювали показники, а також реєстрували всі випадки переломів стегна, падінь, обмеження фізичної активності і смертей.

На основі цього вчені прийшли до висновку, що помірна втрата ваги в літньому віці може бути пов'язана з дуже серйозними наслідками для здоров'я після 80 років. Однак слід зазначити, що вчені не поділяли схуднення на вимушене або природне і схуднення за бажанням: наступні роботи, як зазначають автори, повинні враховувати і цей фактор.

Незважаючи на те, що схуднення в літньому віці може бути шкідливим, стежити за харчуванням і фізичною активністю все одно необхідно. Що стосується останнього, то вчені радять відмовитися від кардіонагрузок на користь силових тренувань.

Суспільство, 04.09.2018 19:31