Фото: vesti.ua

Як працюватиме система пільг після зростання цін на електрику: пояснення Мінсоцполітики

З 1 червня в тарифи на електроенергію в Україні зросли майже вдвічі — до 2,64 гривні за кВт/год. Ті громадяни, які отримували раніше субсидії, можуть і надалі розраховувати на допомогу від держави — її сума збільшиться автоматично.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

"Ми очікуємо, що у випадку підвищення, будуть нові звернення, ми готуємось до цього, працюємо над спрощенням подання субсидій, щоб громадяни могли просто прийти, дати інформацію про членів родини й всю іншу інформацію вже буде збирати уряд", — повідомила Марчак.

Чиновниця додала, що в Україні на сьогодні 2,2 мільйона домогосподарств, які отримують житлово-комунальні субсидії.

"Ми очікуємо, що у випадку підвищення, будуть нові звернення, ми готуємось до цього, працюємо над спрощенням подання субсидій, щоб громадяни могли просто прийти, дати інформацію про членів родини й всю іншу інформацію вже буде збирати уряд", — зазначила Марчак.

Чому в Україні підвищили тарифи на електрику

Голова правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький пояснював, що в умовах війни енергетичні компанії втратили частину генерації та споживачів, а із початком повномасштабного вторгнення Росії виторг "Укренерго" та обленерго впав приблизно на 30%. Саме це, за його словами, й стало причиною підняття тарифу на електрику.

"Ми втратили частину генерації й також частину споживачів. Наприклад, мережеві компанії, такі як "Укренерго" та обленерго, у них виручка впала просто автоматично на 30 відсотків просто через те, що споживання сильно скоротилося", — сказав Кудрицький.

Кудрицький зауважував, що генеруючі компанії не доотримують коштів унаслідок атак Російської Федерації на енергетичну інфраструктуру. Окрім цього, частина потужностей України нині перебуває в тимчасовій окупації.

"Найяскравіший приклад — це Запорізька атомна електростанція. Ще є Каховська гідроелектростанція, ще є теплові електростанції в Донецькій, Запорізькій, Луганській області. Втрачено багато активів і звичайно, набагато важче стало зводити кінці з кінцями", — сказав Кудрицький.

Разом із тим він заявив, що дефіцит у фінансах в енергетичній системі був давно, але з початком повномасштабного вторгнення він суттєво посилився.

"Упродовж досить тривалого періоду енергетика була недофінансована. Це не почалося вчора чи позавчора. Це така системна проблема, яка тривала роками. Зараз в умовах повномасштабного вторгнення, починаючи з лютого 2022 року, дефіцит фінансового ресурсу в системі посилився", — зазначив голова правління "Укренерго".

Нагадаємо, заступник міністра енергетики Фарід Сафаров повідомляв, що для підготовки до наступного опалювального сезону Україні необхідно 3,4 млрд доларів. Зокрема, кошти знадобляться для закупівлі необхідних ресурсів та відновлення генерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.06.2023 04:22