Як Путін стане "батьком нації": президент РФ озвучив алгоритм

15 СІЧНЯ 2020 14:08

Сьогодні президент Росії Володимир Путін звернувся із щорічним посланням до Федерального Зібрання. Під час онлайн-трансляції його звернення дивилося усього біля 50 тис осіб. Враховуючи майже понад 140 млн населення країни – це вкрай низький показник. При цьому кількість "дизлайків" під відео майже у 3,5 разу перевищувало "лайки".

Що нового сказав Володимир Путін у своєму щорічному послані Федеральному Зібранню? Основний меседж полягав у тому, що, схоже, в Кремлі визначилися зі стратегією на майбутні президентські вибори у 2024 році. Путін планує залишитися "батьком нації", але на іншій посаді і з іншими повноваженням.

Для реалізації цього завдання в Росії створять новий конституційний орган Державну Раду (госСовет), на який буде перекладено частину важливих функції. Як повідомляє телеграм-канал Черговийпокраїні, алгоритм, який озвучив в посланні Путін, наступний:   

1. Після внесення змін до Конституції РФ Державна Рада (ГосСовет) стає конституційним органом, який, фактично, повторює радянське "політбюро" та стає стратегічним центром управління державою. 

2. Державна Дума РФ (ГД) та Рада Федерації РФ (СФ) отримують більше повноважень. Зокрема, ГД, а не президент буде призначати прем'єр-міністра, а президент буде тільки вносити його кандидатуру. Зараз, ГД тільки умовно погоджує особу, вже призначену керівником російського уряду з боку президента. 

Тим не менше, у президента залишиться право одноособово знімати прем'єра, у разі "невиконання його прямих обов'язків".

Міністри призначаються ГД за поданням прем'єр-міністра.

Призначення усіх силовиків залишається прерогативою президента РФ, але СФ погоджує це призначення. Ще більше повноваження СФ розширюються у сфері призначення та зняття регіональних прокурорів та суддів.

3. Президентом РФ може стати виключно людина, яка останні 25 років проживала на території Росії та не мала іноземного громадянства, або виду на проживання.

4. Усім топовим федеральним службовцям забороняється мати іноземне громадянство.

5. Міжнародні договори будуть виконуватися Росією виключно у тому разі коли вони не суперечать Конституції Росії, або не погіршують "права росіян". Це означає, що після завершення суду у справі #MH17 сподіватися на виконання Кремлен цього рішення – абсолютно марно.

За словами Путіна, ці та інші питання оновлення Конституції можуть бути винесені на всеросійський референдум. Очевидно, що певна стратегія вирішення "проблеми-2024" ще не обрана, але для її визначення та реалізації плацдарм вже готується.

Як повідомляв TrueUA, Лев Парнас дав свідчення у справі щодо імпічменту Трампа. 

Світ, 15.01.2020 14:08