Фото: росЗМІ

Як Росія захищає Кримський міст: британська розвідка повідомила деталі

Росія посилює захист Кримського мосту. Переправа є дуже важливою для матеріально-технічного забезпечення російських військ на окупованих територіях півдня України.

Про це повідомляє британська розвідка. 

Там наголошують, що Росія сильно залежить від Кримського мосту та поромів для перетину протоки. у відомстві зазначають, що важливість переправи як для матеріально-технічного забезпечення, так і для символізму російської окупації вимагає вжиття масштабних заходів захисту.

"Росія використовує низку пасивних засобів захисту, таких як генератори диму та підводні бар’єри, поряд із заходами активного захисту, такими як системи ППО, щоб підвищити живучість водних переходів і мінімізувати шкоду від майбутніх атак", — повідомляють у розвідці.

Зазначають, що станом на 29 серпня фото підтверджують, що Росія для блокування атак безпілотних надводних дронів на Кримський міст створила підводний бар’єр із затоплених барж і стримувальних бонів.

"У південній частині мосту — це кілька суден, розташованих на відстані 160 метрів один від одного. Вони розміщені там, де 17 липня 2023 року відбулася атака українських БПЛА "Морський малюк", — йдеться у звіті.

У розвідці наголошують, що у вересні 2022 року, російський флот протягом кількох днів короткочасно випробував радіолокаційні приманки на баржах, які, ймовірно, повинні нейтралізувати ракети радіолокаційного наведення.

"Інші контрзаходи для захисту мосту включають використання генераторів диму TDA-3, встановлених на вантажівці, з навчаннями, проведеними 24 травня 2023 року. Цей дим був активований для стримування вхідних повітряних загроз 12 серпня 2023 року", — йдеться у повідомленні.

Британська розвідка про оборону Кримського моста

Інфографіка: британська розвідка

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Зазначимо, що 8 жовтня 2022 року спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту пролунали вибухи вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнають, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

Нагадаємо, українські розвідники розповіли, що періодичні успішні атаки Сил безпеки та оборони України по цій законній військовій цілі призвели до серйозних пошкоджень конструкції Кримського мосту, зокрема його автомобільного та залізничного полотен.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 10:28