Яка ситуація в Росії з виробництвом ракет та "шахедів": пояснення розвідки

У Головному управлінні розвідки прокоментували ситуацію з виробництвом нових ракет в Росії та постачання Іраном нових партій ударних дронів. РФ наростила виробництво, обходячи санкції.

Про це розповів заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК-Україна".

Ситуація з виробництвом ракет

 У розвідці зазначили, що за останні місяці РФ змогла наростити у три-чотири рази виробництво ракет "Калібр" та "Х-101".

"Так, росіяни виготовляють приблизно сорок, тридцять ракет, в залежності від типу. Менше — "Кинжалів", до шести одиниць. Рівень виробництва зараз навіть трішки більше, ніж це було до війни. Окупанти зараз накопичили свої резерви, відновили виробництво по більшості позиціях, змінили або навіть удосконалили тактику застосування і ракетного озброєння, і безпілотних літальних апаратів. Результат таких заходів ми побачили в травні. Особливо якщо брати показники по безпілотних літальних апаратів. Їх було використано найбільше, починаючи з жовтня минулого року", — сказав Скібіцький.

Він наголошує, що найбільше іноземних компонентів, від яких критично залежить Російська Федерація, у двох виробах — це "Іскандер" і "Кинжал". Десь порядка п'ятидесяти компонентів електронної бази, що знаходяться в цих ракетах, іноземного виробництва.

"Ми маємо інформацію про те, як заходили на територію Російської федерації ці всі компоненти. За рахунок країн, які не приєдналися до санкцій. Відповідно, дуже багато елементів, які навіть не військового і не подвійного призначення, а цивільного призначення. А в сучасному світі складно проконтролювати, коли цей компонент, по суті, рахується цивільним. Тим не менш, ми цю інформацію маємо, і я сподіваюсь, що разом з нашими партнерами ми все-таки перекриємо всі канали постачання таких комплектуючих на територію Росії", — сказав Скібіцький.

Ситуація з "шахедами"

У розвідці зазначили, що Іран ще до кінця не виконав контракти з Росією. Зараз можна говорити, що залишилися близько трьох сотень БпЛА, які ще мають їм передати.

"Ми маємо інформацію, що Російська Федерація веде перемовини про постачання інших видів безпілотних літальних апаратів саме іранського виробництва. Ми про це знаємо, про це говоримо. Наскільки вдається Російській Федерації налагодити у себе виробництво? Дуже багато заяв, але ми поки що не бачимо такого масового серійного виготовлення саме безпілотників — "шахедів" на території Росії. Насамперед росіяни будуть намагатися отримати ударні або дрони-камікадзе — це те, що на сьогодні для них критично. Адже "Орлан-10", який вони випускають – він здебільшого використовується як розвідувальний безпілотник. Їхня велика кількість, яка була виготовлена ще до широкомасштабного вторгнення, дозволяє їм забезпечувати потреби в розвідці", — заявив Скібіцький.

Нагадаємо, Вадим Скібіцький пояснив, що російська армія намагається стримати наступ Збройних сил України. Для цього окупанти продовжуватимуть обстрілювати ракетами Україну. 

Також у Головному управлінні розвідки прокоментували заяви, що росіяни нібито готують провокацію на Запорізькій АЕС. Це може бути спланована акція, або ж випадковий інцидент, який призведе до аварії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.06.2023 11:23