Фото: "Енергоатом"

У ГУР прокоментували підготовку росіянами до теракту на Запорізькій АЕС

У Головному управлінні розвідки прокоментували заяви, що росіяни нібито готують провокацію на Запорізькій АЕС. Це може бути спланована акція, або ж випадковий інцидент, який призведе до аварії.

Про це заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв'ю "РБК-Україна". За його словами, у розвідки є інформація про мінування і перебування військових підрозділів на Запорізькій АЕС.

"І ситуація може бути різного ґатунку. Це може бути або спланована акція, або інцидент, який призведе до аварії. Тому ми чітко виступаємо за те, що вся територія атомної електростанції повинна бути демілітаризована. Звідти повинні бути виведені всі військові підрозділи, озброєння, бойова техніка", — заявив Скібіцький.

Він наголошує, що територія в деяких місцях на ЗАЕС реально замінована.

"Це має бути чітко сплановано, проведено для того, щоб не допустити будь-якого інциденту, тим паче — ядерної катастрофи на станції. Але ви ж бачите, що поведінка Кремля може бути непередбачуваною. Тому загроза така існує, і ми про це говоримо", — сказав заступник начальника ГУР.

Нагадаємо, 22 червня Володимир Зеленський повідомив, що, за інформацією української розвідки, Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній електростанції. Він наголосив, що окупанти все підготували для цього. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Росія отримає попередження про наслідки, які її чекають у разі теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції. 

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повинен провести роз'яснювальну роботу з громадянами щодо загрози теракту росіян на Запорізькій атомній електростанції. Україна знає про всі плани ворога й робить максимально можливе, аби під'єднати якнайбільше сил і засобів до тиску та впливу на державу-терориста.

Своєю чергою завідувач відділення атомної енергії інституту безпеки АЕС Володимир Борисенко вважає, що у разі катастрофи на Запорізькій АЕС її масштаби не будуть такими, як трагедія на Чорнобильській АЕС. Вчений пояснив, що на цих атомних станціях зовсім різні типи реакторів, до того ж паливо на Запорізькій перебуває у холодному стані.
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 23.06.2023 08:59