Фото: "Енергоатом"

Чи буде "другий Чорнобиль"? Експерт-атомник розповів про можливі наслідки підриву Запорізької АЕС

Не можна виключати ймовірність катастрофи на Запорізькій АЕС через її підрив російськими окупантами. Але її масштаби не варто порівнювати з трагедією на Чорнобильській АЕС.

Так заяву зробив завідувач відділення атомної енергії інституту безпеки АЕС Володимир Борисенко.

Він зазначив, що у разі можливого підриву російськими окупантами ЗАЕС другого Чорнобиля не буде. На цих атомних станціях зовсім різні типи реакторів, до того ж паливо на Запорізькій перебуває у холодному стані.

"На ЗАЕС паливо перебуває в холодному стані, а дифузія радіоактивних речовин залежить від температури. Паливо "холодне" — коефіцієнти дифузії малі, викид продуктів поділу в довкілля буде не таким значним", — пояснив Борисенко.

Нагадаємо, українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній станції. Окупанти все підготували для цього. 

Українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк каже, що запобігти підриву ГЕС, а тепер уникнути катастрофи на Запорізькій АЕС можна було декількома шляхами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.06.2023 13:45