ЗРК Patriot. Джерело: mil.in.ua

Японія та США вигадали схему, як спільно надати Україні додаткові ракети для Patriot

Японія готує суттєві зміни у правилах експорту оборонної продукції. Вони дозволять США передати Україні додаткові ракети для зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Про це повідомив The Washington Post. Це пов’язано з тим, що, зіткнувшись з проблемами фінансування безпекової допомоги Україні в Конгресі, Вашингтон дедалі більше покладається на союзників, які надають термінову допомогу в галузі озброєнь. Тепер допомога може надійти від партнера за межами Європи.

Очікується, що цього тижня Японія офіційно затвердить зміни в політиці, які дозволять їй експортувати декілька десятків ракет Patriot до США, що поповнить запаси Вашингтона. Це дасть змогу американцям відправити в Україну більшу кількість сучасних засобів протиповітряної оборони.

За словами анонімних американських чиновників, ця зміна — модифікація правил оборонного експорту — прямо не згадуватиме систему Patriot, але відповідатиме ключовому запиту адміністрації Байдена.

Японія виробляє ракети для Patriot, головної системи протиповітряної оборони США, за ліцензією компанії Raytheon. Журналісти зазначили, що президент США Джо Байден обговорив це питання з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісіда в Кемп-Девіді в серпні під час тристороннього саміту з Південною Кореєю та на економічному саміті в Сан-Франциско минулого місяця.

Сеул негласно пообіцяв надати Україні сотні тисяч артилерійських боєприпасів за минулий рік — більше, ніж усі європейські країни разом узяті. За словами офіційних осіб, значна частина цих боєприпасів вже надана.

Японія стурбована тим, що російське вторгнення може підштовхнути Китай до аналогічних дій проти Тайваню. Вона стала першою країною Східної Азії, яка приєдналася до західних санкцій проти Москви.

Озброєння не поїде безпосередньо в Україну. Замість цього Японія розглядає можливість відправити десятки ракет до США, щоби поповнити запаси, призначені для Японії й Індо-Тихоокеанського регіону. Токіо ще не представив графік, але рішення про кількість ракет очікується швидко. Йдеться про перехоплювачі PAC-2 і PAC-3. Перші призначені для знищення деяких типів балістичних ракет шляхом вибуху поблизу, а другі — це боєприпаси "на ураження", які безпосередньо націлені на ракети й літаки та мають більшу вибухову силу. За оцінками аналітиків, досконаліші перехоплювачі PAC-3 коштують близько 4 мільйонів доларів за штуку.

За яку систему ППО Україні домовлятися найважче

Раніше президент розповідав, що керівництву країни найбільше доводиться боротися за надання Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Вони найнеобхідніші для ефективного захисту неба від ворожих ракет.

"Із Patriot дуже складно, складно працювати з партнерами за кожну додаткову пускову систему, я вже не говорю про додаткову батареї. За все це треба дуже сильно боротися", — зауважував Зеленський.

Президент наголошував, що для закриття неба над Україною від ворожих атак потрібні сучасні системи ППО, а також додаткові ракети для наявного обладнання радянських часів.

"Щодо закриття неба — ми можемо працювати тільки сучасними системами ППО. Перший пункт. Другий — додаткові ракети для несучасного, але все ж таки дієвого радянського обладнання, у нас деякі такі системи є", — казав він.

Відомо, що Україна одержала весь номенклатурний список протиповітряної оборони, про який були домовленості із західними партнерами. Однак, щоб посилити захист, їх потрібно значно більше. Зокрема, на думку спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, Україна потребує більше таких систем як Patriot, SAMP/T IRIS-T, NASAMS, щоб захистити країну і ті об'єкти, які ворог намагатиметься атакувати й знищити.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський під час прес-конференції за підсумками 2023 року розповів, що Україна найближчим часом отримає додаткові системи Patriot для захисту неба від російських обстрілів. Точну кількість нових систем ППО український гарант не назвав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 12:43