Європейські вчені замінять аквалангістів роботами

31 ЛИПНЯ 2017 12:39

Якщо глибоководна мета недосяжна для аквалангістів, до морського дна вирушає телекерований незаселений підводний апарат - ТНПА, Про це інформує TrueUA з посиланням на EuroNews.  

І сьогодні такі апарати стають набагато розумніше ніж раніше.   

Програма FUTURIS запрошує в Марсель для більш детальнішої розмови.   

Робот з пальцями і «очима» дослідницьке судно JANUS готується до виходу в море. На його борту - пристрій, що дозволяє робити маніпуляції, спостереження і виміри в товщі води.   

Йдеться про телекерований підводний апарат, ТНПА, який, будучи спущеним на дно, залишається сполученим з судном наддовгим кабелем.  

Пітер ВАЙС, інженер : «Для людини спускатися на велику глибину дуже складно. 700 метрів нижче рівня моря - взагалі майже недосяжне завдання. І тут не обійтися без робота: для подібних глибоководних операцій ми використовуємо ТНПА».  

Апарат на цьому судні оснащений двома камерами, які, подібно до очей людини, забезпечують стереоскопічний зір. У робота - два щупальця з трьома пальцями (замість звичайних двох) для більшої ергономічності захоплення.   

Джеремі ГАНСЕТ, координатор проекту : «Над поліпшенням вправності робота ще треба попрацювати. Паралельно ми шукаємо можливості перекладу наших глибоководних апаратів на дистанційний контроль через супутник - так, щоб дослідники могли управляти ними з будь-якої точки світу».  

Поки ученим доводиться супроводжувати роботів в морі, управляючи ними прямо з судна. Можливість перейти на дистанційний контроль помітно здешевить дослідницькі операції.   

Також, у рамках експерименту це судно в Середземному морі підтримує супутниковий зв'язок з Брюсселем.  

Оператори, що сидять за тисячу кілометрів, управляють роботом за допомогою системи віртуальної реальності. Їх команди поступають із звичайною для супутникового зв'язку затримкою. Що вимагає від апарату максимальної автономності: він повинен, отримавши інструкцію з режиму віртуальної реальності, адаптувати її до реальних умов морського дна.

 

Технології, 31.07.2017 12:39