Фото: Нацполіція

Загибель котів у Києві через загратований підвал: поліція відреагувала на звинувачення у бездіяльності

Наприкінці лютого правоохоронці Києва відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами. Зокрема, розслідування почалося через те, що жителі багатоповерхівки встановили решітки на підвал, де були коти. Тварини померли.

За даними правоохоронців, про подію поліцію сповістили зоозахисники. За їхніми даними, на вікна й двері підвалу багатоповерхівки, за рішенням мешканців, установили решітки, але у приміщенні були коти. Після демонтажу однієї з решіток у підвалі знайшли тіла двох кошенят.

За фактом жорстокого поводження з тваринами столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Водночас юристка благодійної організації Help Animals Of Ukraine Марина Суркова в коментарі hromadske розповіла, що активісти помітили закритого за решітками кота, але голова домоуправління відмовився відчинити двері і випустити з підвалу тварину. Тоді на місце події покликали дільничного інспектора, з відома якого решітку зрізав один із волонтерів. У відповідь на таке "самоуправство" домовласники викликали слідчо-оперативну групу.

"Вони (волонтери, — ред.) зайшли у підвал і знайшли два трупи котиків. Я підійшла до слідчо-оперативної групи, яка вже була на місці. Я попросила зафіксувати, вони відмовилися. Просила оглянути місце події та скласти відповідний протокол, забрати трупи як доказ — вони теж відмовилися", — каже юристка.

Після цього зоозахисники викликали інший наряд поліції, але й ті розвели руками. За словами жінки, правоохоронці не допитали волонтерів, які знайшли мертвих котів, а кримінальне провадження відкрили після розголосу. Відтак, зоозахисники готують заяву про бездіяльність київської поліції.

Своєю чергою у поліції заперечують всі звинувачення у бездіяльності. Так, речник поліції Києва Дмитро Грищенко у коментарі "Українській правді" наголосив, що кримінальне провадження було відкрито в той же день.

"Наскільки я знаю, цих котиків забрали в той самий день. Слідчо-оперативною групою керує слідчий, він веде протокол огляду місця події. Якщо йому сказали "заберіть прямо зараз", а він забрав через годину, поки заповнював протокол, то у них є порядок…Вони оглядають місце події. Начальник підрозділу каже, що він апріорі вилучив тіла тварин, тому що вони є предметами дослідження. Просто є певна специфіка роботи у слідчого", — розповів він.

Він зауважив, що інформація про можливий злочин уже внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 299 Кримінального кодексу — жорстоке поводження з тваринами.

"У той день, коли трупики виявили, було розпочато кримінальне провадження за частиною 3, статті 299. Тіла котиків скеровано на проведення експертизи для встановлення причини смерті. Зараз чекаємо на результати", — додає Дмитро.

Якщо винних у загибелі кошенят знайдуть, їм загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що транспортна комісія Київської міськради підтримала петицію про дозвіл перевезення собак в метро. Наразі пасажири мають право безплатно перевозити в столичному метрополітені лише птахів і дрібних тварин у клітках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.03.2024 20:54