Фото: sich.zp.ua

Запоріжжя та інші населені пункти можуть перейменувати: рішення Нацкомісії

Деякі назви українських населених пунктів можуть не відповідати стандартам і законодавству. Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути можливість їх перейменування.

Про це йдеться на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Орган виконавчої влади рекомендує, зокрема, розглянути можливість перейменування міст Запоріжжя і Бровари та вказує на потребу перейменувати місто Червоноград, зазначаючи, що ці назви можуть не відповідати стандартам і законодавству.

Загалом фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти склали перелік із майже 1400 населених пунктів у 24 областях, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови.

Також фахівці керувалися вимогами закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії".

Місто Запоріжжя (Запорізька область) відзначене з потребою "обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Місто Червоноград (Львівська область) відзначене так: "запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Місто Бровари (Київська область) рекомендовано перейменувати на Броварі, оскільки нинішня назва "не відповідає правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови".

За рекомендаціями Нацкомісії, необхідно перейменувати багато сіл і селищ на заході України, як-то Великий Березний — на Велике Березне, Горішній — на Горішнє, Гончари — на Гончарі тощо (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви).

Додатки підписала начальник відділу стандартів державної мови та забезпечення оцінювання рівня володіння державною мовою Юлія Шевцова. Національну комісію очолює Володимир Мозгунов.

Тепер у місцевої влади є шість місяців, щоб довести доцільність або запропонувати свої варіанти назв. Якщо вони цього не зроблять, парламент змінюватиме назву міста за рішенням цієї комісії.

Нагадаємо, президент України підписав закон, який забороняє присвоювати географічним об’єктам назви, що пов'язані із Російською Федерацією. Заборонені й топоніми, пов'язані з пам'ятними місцями, датами, подіями в російській історії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.06.2023 22:42