Фото: соцмережі

В Україні мають зникнути усі географічні назви, пов'язані з Росією: скільки на це часу має влада

Президент України підписав закон, який забороняє присвоювати географічним об’єктам назви, що пов'язані із Російською Федерацією. Заборонені й топоніми, пов'язані з пам'ятними місцями, датами, подіями в російській історії. 

Про це йдеться на сайт Верховної Ради.

Зазначений закон передбачає заборону присвоювати географічним об’єктам, юридичним особам та об’єктам права власності назви, що, зокрема, глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики. 

"Назви російських міст, сіл, вулиць, річок, озер, гір на топонімічній карті України — це п'ята колона в нашому суспільному житті, це гострий ніж, що зачаївся над нашим буттям і щодня впливає на нашу свідомість, намагаючись притупити сприйняття цивілізаційного, пригальмувати розвиток українського світогляду та української ідентичності", — йдеться в пояснювальній записці до закону.

Так, закон ще й встановлює заборону на виготовлення, поширення, публічного використання символіки російської імперської політики, спрямованих на підкорення, експлуатацію та асиміляцію українського народу.

У законі чітко встановлений порядок деколонізації топонімії. Він, зокрема, визначає підстави, строки й процедури усунення символіки російської імперської політики з публічного простору та передбачає перейменування населених пунктів, районів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць та інших об’єктів топонімії населених пунктів, а також інших географічних об’єктів, назви яких містять таку символіку.

Згідно з проектом закону, Кабінету Міністрів України доручили в шестимісячний строк привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які сприятимуть утвердженню української мови та ідентичності. Згідно з документом можливе перейменування Южноукраїнська та Первомайська Миколаївської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.04.2023 13:08