Фото: "Енергоатом"

Запорізька АЕС перебуває на межі блекауту: у чому серйозна загроза

Окупована Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної високовольтної лінії. Тепер вона перебуває на межі блекауту.

Про це повідомляє у Telegram компанія "Енергоатом".

Зазначається, що вночі 10 серпня ЗАЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ, після цього станцію довелося перемикнути на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Її відключення загрожує повною втратою зовнішнього живлення.

"У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4 енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора", — йдеться у повідомленні.

У "Енергоатомі" повідомляють, що в разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції". Такий режим важкий для реакторної установки і може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. 

"В цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів", — сказав він.

Окупація ЗАЕС: що відомо

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року. Промисловий майданчик станції зазнає періодичних обстрілів. Також окупанти цілеспрямовано перетворюють АЕС на військову базу, мінуючи все навколо.

На АЕС постійно присутні представники корпорації "Росатом". Їм бракує персоналу, оскільки українські працівники станції здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами.

За останніми даними Головного управління розвідки, що російські військові можуть здійснити чергову збройну провокацію на території ЗАЕС. Цього разу ворог планує застосувати важке озброєння. Водночас, за інформацією "Енергоатому", на ЗАЕС впродовж останнього часу ситуація не покращилась, а обладнання, до якого мають доступ окупанти, фактично деградує.

Нагадаємо, раніше науковець Володимир Борисенко заявив, що потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.08.2023 08:45