Фото: chas.news

Чому працівники Запорізької АЕС не виїжджають з окупації: роз'яснення мера Енергодара

Українські фахівці залишаються працювати на Запорізькій атомній електростанції через відповідальність перед своєю державою. Вони з моменту російської окупації Енергодара не виїхали на підконтрольну Україні територію.

Про це повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов, пише "Дзеркало тижня".

За його словами, працівники ЗАЕС не покинули окупацію, бо більшість із них відчуває особисту відповідальність не тільки перед країною, а й перед усім світом. 

"Енергетики масово вивезли свої сім'ї до Запоріжжя, а самі повернулися. Таких фахівців просто так не знайти. Щоб підготувати начальника зміни блоку, його вчать на виробництві 15 років, не враховуючи навчання у виші. Кадрового потенціалу в окупантів немає. Не можна замінити працівників станції на першого-ліпшого зрадника, який пішов на колаборацію. До того ж вони отримують ліцензію окремо на кожну реакторну установку, бо перший енергоблок відрізняється від шостого", — сказав Орлов.

Мер Енергодара також наголосив, що атомну станцію "не можна зупинити одномоментно". Тому в будь-якому разі для обслуговування АЕС потрібен досвідчений персонал.

Нагадаємо, раніше "Енергоатом" повідомив, що російські окупанти викрали ще одного працівника Запорізької атомної електростанції. Рашисти вже понад місяць його катують.

У Міністерстві енергетики побоюються намірів Росії щодо Запорізької атомної електростанції. Окупанти повністю відключили українську сторону від моніторингу ситуації. У відомстві переконані, що вибух на станції "може статися в будь-який момент". Руйнування Каховської греблі вказує, що Москва готова ризикувати життями мирних жителів для досягнення своїх політичних та військових цілей в Україні.

Тим часом у Головному управлінні розвідки заявили, що ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Наразі окупанти робіт із розмінування ЗАЕС не проводили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2023 09:13