Фото: "Енергоатом"

Другого Чорнобиля не буде: науковець назвав потенційні ризики від підриву ЗАЕС

Потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Про це сказав доктор технічних наук, фізик-ядерник Володимир Борисенко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"У сьогоднішньому стані Запорізька станція являє собою набагато меншу небезпеку, ніж це було ще навіть півроку тому, а то й рік тому, навіть ніж це було 4 березня 2022 року, коли вона була захоплена, деякі енергоблоки тоді продовжували працювати", — пояснив Борисенко.

За його словами, останній із активних енергоблоків зупинили майже рік тому —  у вересні 2022. Інші перестали працювати ще раніше, тож за цей час у них у тисячі разів зменшилась кількість радіоактивності.

"Якби аварія трапилась в березні або квітні 2022 року, то наслідки були би в тисячу разів гірші",  припустив науковець.

Він також сказав, що випустити радіацію із палива непросто. Адже для цього має бути вимкнена електрика, яка подається з території, що підконтрольна Україні. Також мають бути зруйновані трубопроводи із водою, яка охолоджує паливо. А тому, якщо такі аварійні події і будуть розвиватись, Україна має у запасі щонайменше кілька діб. 

"Всі інші можливості —  підрив сховища відпрацьованого палива, підрив сховища радіоактивних відходів —  будуть мати локальний характер. Це декілька кілометрів, до десяти. Це буде достатньо локально, порівняння з Чорнобильською станцією ніякого бути не може. Це будуть в тисячі разів менші наслідки",  сказав Володимир Борисенко.

Нагадаємо, Сили оборони цілком серйозно розглядають можливість російської диверсії на Запорізькій атомній електростанції. Військові постійно відстежують ситуацію та інформують про стан справ на станції. У Генштабі запевнили, що українські захисники мають достатньо засобів захисту, які будуть потрібні у випадку підриву ЗАЕС. Тож спеціальні підрозділи зможуть продовжувати виконувати завдання.

Тим часом очільник української розвідки Кирило Буданов зробив несподівану заяву щодо теракту на ЗАЕС. В інтерв'ю The Times він сказав, що загроза починає спадати, оскільки до цього призвели "певні публічні та непублічні дії в цій сфері".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2023 11:05