Засоби для фарбування і випрямлення волосся зв'язали з підвищенням ризику раку грудей

05 ГРУДНЯ 2019 19:02

Американські вчені з'ясували, що використання стійкої фарби і засобів для випрямлення волосся пов'язане з підвищеним ризиком розвитку раку грудей у ​​жінок.

Для цього вони проаналізували дані про більш 47 тисячах американок, за час спостережень у 2794 з яких діагностували рак молочної залози.

Ризик розвитку захворювання був підвищений як для темношкірих, так і для білих жінок, а причина такого зв'язку може бути в використовуваних в косметичних засобах канцерогенних і гормональних речовинах, пишуть вчені в International Journal of Cancer.

Основний барвник стійкої фарби для волосся - це спочатку безбарвні ароматичні аміни, які дають волосу потрібний колір після зв'язування та окислення. Згідно з дослідженнями, деякі з використовуваних в фарбах ароматичних амінів (наприклад, 4-амінобіфеніл) токсичні і канцерогенні: з урахуванням можливої ​​поверхні контакту з речовиною (шкіра голови або рук) і впливу летких речовин використовувати фарбу для волосся, тому, може бути потенційно небезпечно.

Зокрема, дослідження раніше вже показували зв'язок між фарбою для волосся і ризиком розвитку раку грудей, а використання містяться в таких фарбах речовин в експериментах з лабораторними тваринами навіть призводить до розвитку у щурів пухлини молочної залози. Проте, для точного висновку про небезпеку фарб для волосся все-таки не вистачає великих популяційних досліджень, які зазвичай допомагають врахувати і виключити всі потенційно впливають на результат побічні змінні.

Олександра Уайт (Alexandra White) з Національного інституту здоров'я США і її колеги вирішили вивчити дані, зібрані в ході Sister Study - масштабного дослідження причин розвитку раку грудей у ​​жінок у віці від 35 до 74 років.

Учасниці проекту - майже 50 тисяч жінок, у сестер яких був діагностований рак грудей: використання сестринської вибірки дозволяє контролювати генетичні фактори і фактори загальної навколишнього середовища таким чином, що можна достовірно оцінити вплив тільки факторів індивідуальних - в разі, якщо рак грудей діагностують у самих учасниць.

Всього в вибірку потрапили 47650 жінок. Кожна з них повідомила про використання протягом останніх 12 місяців фарби, а також засобів для випрямлення волосся: багато хто з них містять похідні формальдегіду - відомого канцерогену, який використовується для зміни і поліпшення механічних властивостей волоса (зокрема - випрямлення).

У дослідженні враховувалася тільки використання коштів в домашніх умовах, жінок, які працювали в салонах краси, з вибірки виключили. З усіх учасниць 55 відсотків повідомили про використання стійкої фарби для волосся, а 9,9 відсотка - про використання коштів для випрямлення.

Крім цього вчені також використовували дані про здоров'я учасниць і їхніх дітей, інформацію про настання менопаузи і соціо-демографічні дані.

Зокрема, вчені приділили особливу увагу етносу учасниць: вважається, що афро-американки через переважно жорсткого і сильно кучерявого волосся темного кольору частіше користуються засобами для випрямлення волосся і фарбою, тим самим піддаючи себе більшої потенційної небезпеки.

За вісім років спостережень після початкового збору даних рак грудей діагностували у 2794 учасниць.

Серед жінок, які користувалися фарбою для волосся, ризик розвитку раку грудей був вище: для темношкірих жінок - на 45 відсотків вище, а для світлошкірих - на 7 відсотків вище.

При цьому використання коштів для випрямлення волосся підвищувало ризик розвитку раку грудей на 18 відсотків незалежно від етносу. Ризик розвитку раку грудей значимо (p = 0,02) зростав зі збільшенням частоти використання коштів для випрямлення. Також спостерігалася і зв'язок між ризиком розвитку раку грудей і застосуванням засобів для волосся на інших людях в домашніх умовах (ризик зростав приблизно на 28 відсотків).

Проблемою використання в засобах для волосся токсичних і потенційно і відомо канцерогенних речовин стурбовані і хіміки.

Наприклад, в минулому році колектив учених з Великобританії придумав спосіб створення нетоксичного виду фарби з чорносмородинової макухи: вона досить стійка (витримує 12 циклів миття голови) і дає волоссю насичений синьо-фіолетовий колір.

Суспільство, 05.12.2019 19:02